Ruşii minează Bitcoin cu un supercomputer nuclear; Inginerii care fac asta au fost arestaţi

4
3777

Exact când credeam că le-am auzit pe toate vin ruşii şi ne dau o lovitură la capitolul imaginaţie. Azi aflăm că oamenii de ştiinţă şi inginerii de la o întreprindere din Rusia care se ocupă cu testele de arme nucleare ar fi folosit echipamentele high end pentru a mina Bitcoin.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Sistemul era gândit doar pentru a simula testele nucleare şi nu ar fi trebuit conectat la Internet vreodată. Totul se petrecea în regim top secret. Suspecţii au încercat să folosească unul dintre cele mai puternice supercomputere din Rusia pentru a genera Bitcoin. Centrul nuclear din Sarov, din vestul Rusiei este o zonă în care publicul nu are acces şi acolo s-a petrecut tărăşenia.

Supercomputerul nu e conectat la Internet pentru a împiedica hackingul acelui sistem de test nuclear şi problemele aferente. De îndată ce oamenii de ştiinţă au încercat să conecteze sistemul online au apărut şi semnalele de alarmă. Serviciul Federal de Securitate (FSB) a intrat pe fir şi probabil la ora asta nişte ingineri sunt interogaţi abitir.

Prima bombă nucleară a URSS-ului a fost produsă la Sarov, pe vremea lui Stalin. Oraşul nici măcar nu era marcat pe hărţi şi chiar şi acum e nevoie de permise speciale pentru a trece prin zonă. Se fac teste acolo din 1946, iar oraşul găzduieşte un muzeu de arme nucleare. Cât despre supercomputer, e capabil de 1 petaflop şi probabil ar fi generat sute de mii de dolari pe zi pentru temerarii ruşi.

Specularea şi minarea de cripto monede a stârnit ceva interes în Rusia, acolo unde omul de afaceri Alexey Kolesnik a cumpărat recent două centrale energetice special pentru a mina Bitcoin folosind două data center-uri enorme. Mă mir că nu a folosit nimeni energia nucleară până acum pentru aşa ceva…