Miliardarul Richard Branson decolează în spaţiu în acest weekend, cu o navetă Virgin Galactic

0
1519

Bătălia miliardarilor continuă, când vine vorba de primul astfel de om care ajunge în spaţiu. 3 erau în pole position: Richard Branson cu Virgin Galactic, Jeff Bezos cu Blue Origin şi Elon Musk cu SpaceX. Ei bine, Richard Branson le-a luat faţa, urmând a decola în spaţiu chiar în acest weekend.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Zborul care are loc în acest weekend este un proiect în desfăşurare de 17 ani. Miliardarul britanic şi un echipaj complet vor decola din deşertul din New Mexico şi vor intra în orbita terestră. Imediat după răsăritul soarelui din ziua de duminică, 11 iulie, Virgin Galactic SpaceshipTwo Unity şi naveta de transport VMS Eve vor decola de pe pista nord-americană. Avem de-a face aici cu un avion suborbital, o abordare diferită faţă de ce ne-a oferit SpaceX în ultima vreme.

La bord se află doi piloţi, 3 angajaţi Virgin Galactic şi Richard Branson. Miliardarul în vârstă de 70 de ani a investit peste 1 miliard de dolari doar în acest zbor. Trebuie spus şi ca un sfert din acea sumă a venit de la plătitorii de taxe din New Mexico, finanţând un “port spaţial”, Spaceport America, care ar urma să aducă investiţii şi venituri din zboruri spaţiale în regiune.

De remarcat că Branson ajunge în spaţiu cu doar 9 zile înainte că Jeff Bezos să urce în cosmos cu o rachetă Blue Origin pe 20 iulie. E clar că e o cursă între miliardari. Compania Virgin Galactic e cotată la 11 miliarde de dolari la bursă şi are deja 700 de clienţi plătitori care vor să facă turism spaţial. Fiecare e gata să plătească 200.000 de dolari per cursă.

Marele scop e totuşi acela de a uşura ascensiunea oamenilor în spaţiu şi a face un zbor orbital la fel de banal ca unul cu avionul. Scopul Virgin Galactic e ca în câţiva ani să ducă în spaţiu câteva mii de pasageri pe an de la Spaceport America. Acesta a fost deschis încă din 2011, dar proiectul a fost încetinit de lentoarea evoluţiei sistemului orizontal de lansare Virgin Galactic.

SpaceX şi Blue Origin preferă o lansare verticală, cu o capsulă cu pasageri pe o rachetă Virgin are un avion suborbital cu rachete, care duce spre orbita capsula şi o mică rachetă. Veţi putea urmări ascensiunea în clipul YouTube de mai jos, începând cu ora 16:00 ora României pe 11 iulie 2021.