Microsoft devine tot mai mult un colos în zona cloud, Amazon îşi face griji

0
1140

Microsoft şi-a anunţat recent veniturile trimestriale şi dacă e o persoană care ar trebui să se sperie de ele, atunci e vorba despre Jeff Bezos, CEO Amazon. Amazon câştigă bani serioşi din soluţii cloud, fiind un jucător uriaş în această zonă, dar Microsoft a venit foarte tare din spate şi e gata să devină liderul segmentului.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Experţii şi analiştii au prezis cifre şi mai glorioase pentru Microsoft, care se apropie tot mai mult de suma de 20 de miliarde de dolari obţinute din soluţii cloud pe an. Aceasta a fost promisă de către Satya Nadella în 2015, având 2018 ca deadline. Numai ultimul trimestru a adus 18.9 miliarde de dolari din servicii cloud, deci ţinta nu va fi ratată în 2017 chiar.

Între timp în ultimul trimestru Amazon a atins 3.6 miliarde de dolari în profit din AWS, cu o creştere de doar 43% faţă de anul anterior. Microsoft ar putea detrona Amazon cât de curând, deşi aceştia au o reputaţie bună, lucrând cu CIA şi alte organisme guvernamentale şi punându-le la dispoziţie serverele lor. Analiştii de la KeyBanc indică faptul că Microsoft ar putea ajunge la 50 de miliarde de dolari venituri anuale din cloud până în 2021.

Amazon Web Services are totuşi un avantaj serios, al vechimii în business şi al timpului pe care îl are rămas până ce Microsoft vine din urmă (estimările indică 2 ani sau 18 luni). Avantajul MS vine de la Azure Stack şi serviciile hibrid de cloud pe care le oferă. Trebuie spus că Azure a inregistat o creştere de venituri de 97% în ultimele 3 luni şi se află deja la 12 trimestre consecutive de creşteri cu 3 cifre în zona premium.

În acest moment veniturile din soluţii cloud reprezintă 20% din totalul veniturilor Microsoft, faţă de 5% cât erau acum 3 ani, dar acum că piaţa enterprise este evaluată la 3 trilioane de dolari e clar că mai este loc berechet de creştere.