Microsoft afirmă că următorul headset VR/AR HoloLens va include un coprocesor special pentru AI

0
856

Unul dintre headseturile de realitate mixtă despre care se discută prea puţin în comparaţie cu Oculus sau HTC Vive este Microsoft HoloLens. Poate că odată cu sosirea versiunii 2.0 se va bucura de mai multă popularitate, dar până atunci avem doar informaţii despre un procesor nou la bordul său.

Publicitate

Microsoft a început să livreze unităţile HoloLens în martie 2016, dar varianta actuală încă e considerată o “Development Edition”. Acum aflăm că viitorul release va aduce extra putere hardware, incluzând la bord un coprocesor custom pentru AI. HoloLens are cerinţe computaţionale mari şi trebuie să se ocupe de sarcini precum detectarea mişcărilor mâinilor cu latenţă scăzută şi în acelaşi timp trebuie să vină cu o baterie care să îi asigure destulă energie pentru display şi o sumedenie de senzori.

Pentru a se asigura că performanţa şi eficienţa bateriei sunt bifate fără compromisuri prea mari, Microsoft va realiza propriul său coprocesor pentru AI, aparent, ca parte a unităţii HPU. Acel HPU existent deja este un multi procesor, care se ocupă cu toate informaţia preluată de multipli senzori de pe HoloLens. E vorba şi despre un senzor de adâncime, camere ce urmăresc mişcările capului, unitatea de măsurare a inerţiei şi camera infraroşu.

În mod interesant am aflat recent că Apple lucrează la un coprocesor similar pentru iPhone-uri, tot axat pe AI şi cunoscut drept “Apple Neural Engine”. Revenind la Microsoft nu are rost să ne pripim sau agităm, pentru că HoloLens 2.0 vine de abia în 2019.