O specie fantomă de umanoizi antici a fost descoperită cu ajutorul unei proteine din saliva lor

0
1112

O nouă specie de umanoizi a fost descoperită cu ajutorul unei proteine salivare, arată un studiu antropologic. Aceasta este o „specie fantomă” şi arhaică care a făcut schimb de materiale genetice cu strămoşii noştri umani.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Speciile vechi hominin au contribuit la evoluţia către omul modern, printre care şi Neanderthal şi mai puţin cunoscuţii Denisovani. Proteina din salivă care a dus la descoperire e cunoscută drept MUC7 şi e motivul pentru care saliva are consistenţa cunoscută. E de asemenea o metodă prin care corpul scapă de bacteriile care îi pot face rău. Oamenii de ştiinţă studiau respectivă proteină, căutându-i originile şi au descoperit genomuri din Africa sub-sahariană care includeau aceste gene, diferite faţă de cele din genomul uman modern.

Aparent genele MUC7 găsite în zona Saharei erau mai apropiate de specia Denivosan şi Neanderthal, decât de cele moderne. Asta înseamnă că au existat împerecheri între specii de umanoizi cu acea genă unică MUC7 şi o specie „fantomă”, care nu era cunoscută până acum. Întâlnirea celor două ar fi putut avea loc cu 150.000 de ani în urmă.

Varianta de genă a fost corelată cu diferiţi microbiomi, dar nu există dovezi legate de avantajele sau dezavantajele sale. De-a lungul anilor au fost găsite beneficii ale unor gene moştenite de la Neanderthal de exemplu, care ne apără de schizofrenie. Tot mai multe dovezi apar, indicând faptul că specii diferite de hominizi au reuşit să fie contemporane şi chiar să se împerecheze.

Să vedem şi ce denumire va primi noua specie fantomă totuşi.