Lansarile navetelor spatiale catre telescopul Hubble si Statia Spatiala Internationala amanate

0
777

Naveta Atlantis va fi lansata de NASA cu 2 zile intarziere luna viitoare, din cauza furtunilor recente, care au determinat si amanarea misiunii din luna noiembrie a acestui an. Atlantis va fi lansata in data de 10 octombrie de la Kennedy Space Center din Florida, misiunea sa fiind de a upgrada telescopul spatial Hubble.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cea de-a doua lansare este acum programata pentru data de 12 noiembrie, cu 2 zile mai tarziu decat planuise NASA, aceasta misiune avand ca destinatie Statia Spatiala Internationala. Furtunile Fay si Hanna au incurcat planurile americanilor, determinand amanarile anterior mentionate. Atlantis va transporta catre Hubble noi camere, baterii, giroscopuri si alte parti necesare pentru buna functionare a telescopului.

La bordul navetei se vor afla 7 astronauti implicati in procesul de upgrade al lui Hubble, de-a lungul misiunii de 11 zile. Noile echipamente vor prelungi viata telescopului vechi de 18 ani pana in 2013. Cel de-al doilea zbor, cel al lui Endeavour a fost amanat pentru simplul motiv ca foloseste aceeasi platforma pentru lansare. Aceasta misiune are ca scop transportarea de noi echipamente si provizii catre Statia Spatiala Internationala.

Intre timp, uraganul Ike se se apropie periculos de mult de SUA, acesta putand determina o noua serie de amanari ale ultimelor 2 misiuni NASA din 2008.

Sursa