Intel prezintă un chip AI care imită comportamentul creierului uman: Loihi vine cu neuroni proprii

0
870

Intel nu se mulţumeşte cu procesoarele sale mainstream de generaţie a opta şi lucrează la ceva mai special, se pare. E vorba despre un chipset cunoscut drept Loihi şi care foloseşte tehnologie neuromorfică, imitând comportamentul creierului uman.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Producătorul de chipseturi nu e singur în această iniţiativă, firme ca Apple, Google, Microsoft sau NVIDIA având proiecte similare. E vorba despre chipuri speciale pentru recunoaşterea de imagini şi alte sarcini deep learning. Totuşi Intel a dus mai departe experimentul, prin proiectul “Loihi”. Acesta foloseşte un sistem “neuromorfic”, care e modelat după creierul uman.

Abordarea e diferită de cea clasică, care implică o cantitate mare de putere de procesare şi atât. Un chipset special pentru acest proiect a fost creat încă din 2012 şi în loc de clasicele logic gates foloseşte o variantă artificială de neuroni, ca unitate de procesare. Aceştia pot transmite semnale de diferite intensităţi, cam ca neuronii noştri.

În mod interesant ei se ocupă singuri de transmisie şi nu sunt ghidaţi de un ceas sau alte aparate, ca un procesor standard. Chipul Loihi are 1024 de neuroni artificiali, sau mai bine zis 130.000 de neuroni simulaţi, cu 130 de milioane de conexiuni sinaptice posibile. Mai e mult până la a ajunge la capacitatea creierului uman, în condiţiile în care avem 80 de miliarde de neuroni activi.

Creierul uman funcţionează pe baza unor pulsuri electrice care permit comunicarea între neuroni. Pe hârtie un sistem ca Loihi poate accelera machine learning-ul şi scădea consumul de până la 1000 de ori. Tot procesul de învăţare se face on chip şi nu pe PC-uri enorme. Tehnologia va fi folosită în prima fază în industria auto şi aplicaţiile industriale, dar şi la roboţii personali.

Va mai dura totuşi ani sau decenii până se ajunge la miliardul de neuroni.