ICEYE este un startup care a creat un satelit ce vede prin nori; Tocmai a primit finanţare

0
1085

ICEYE este un startup care se mişcă bine în aceste zile, obţinând 34 de milioane în finanţare B Series pentru proiectul său. Compania este din Finlanda, iar produsul său este un satelit care poate “vedea” prin nori.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

ICEYE va dezvolta tehnologia SAR (Synthetic Aperture Radar) pe viitor, folosind banii primiţi. Va plăti din fonduri şi pentru lansări de noi sateliţi şi servicii de analiză pentru clienţi. Compania intenţionează să cumpere rachete şi să construiască sateliţi în viitorul apropiat. Primul său microsatelit SAR comercial debuta în ianuarie, purtat în spaţiu de o rachetă Indian Pollar.

Cântărea 70 de kilograme şi era doar începutul. În 2018 ICEYE va mai lansa încă doi sateliţi, unul purtat în spaţiu de SpaceX şi unul de Rocket Lab. Avantajul companiei faţă de rivali este greutatea scăzută a sateliţilor săi. Rivalii în general sar de 100 kilograme, dar nordicii se încadrează la doar 70 de kilograme. Rezultatul este un sistem radar complex, în locul camerelor şi spectroscopurilor clasice.

SAR-ul este un tip de radar capabil să creeze imagini bidimensionale şi tridimensionale la rezoluţii ridicate. Satelitul face asta prin utilizarea unei traiectorii care simulează o antenă radar uriaşă. Dacă sunt mai mulţi sateliţi se obţine o imagine mai clară. Companii din industria petrolieră şi cea a gazelor şi-au exprimat interesul cu privire la sistem, care poate “vedea” dincolo de nori şi realiza fotografii de înaltă rezoluţie inclusiv noaptea.

Vor ajuta şi în agricultură şi probabil şi la nivel militar într-o bună zi. Intenta este de a lansa 9 sateliţi în următorii 2 ani şi a crea o constelaţie care să vadă dincolo de nori şi să ofere imagini clare şi noaptea. Planeta noastră este acoperită de nori sau întuneric în proporţie de două treimi, deci SAR e mai mult decât necesar.