Ştiam deja că Huawei vrea să se extindă dincolo de zona smartphone şi dacă operau deja în segmentul telecom şi mai nou în cel Internet of Things, pariază acum pe AI. Huawei Technologies ar urma să creeze procesoare speciale pentru inteligenţa artificială, primele produse viabile apărând până la final de an.

Publicitate

Richard Yu, CEO al companiei a confirmat faptul că vom vedea un AP (application processor), care va combina funcţii de CPU, GPU şi AI în a doua jumătate a anului. Sunt şanse să fie o versiune derivată de Kirin 970, care ar trebui să debuteze tot atunci, pe Huawei Mate 10. Anunţul lui Yu a venit în cadrul China Internet Conference, inaugurată pe 11 iulie şi incluzând 3 zile de conferinţe în Beijing.

Deja EMUI include machine learning şi smart computing, deci paşi spre AI au fost făcuţi deja. Pentru a pune în mişcare o soluţie AI, ai nevoie de servere puternice şi de un cloud solid, iar Huawei se laudă că este al treilea cel mai mare provider de servicii cloud din lume, cu peste 7 milioane de utilizatori în mai bine de 80 de ţări. În altă ordine de idei mai sus menţionatul Huawei Kirin 970 va avea funcţii de securitate speciale, care îl vor face viabil în zona bancară.

Mai mult decât atât, terminalele cu acest chipset vor fi folosite drept chei pentru automobile BMW, Audi, Porsche şi Mercedes. Nu putem să auzim de AI şi să nu ne gândim la un asistent virtual, în gen Cortana, Siri sau Alexa. Foarte posibil ca Huawei să ne fi pregătit şi aşa ceva, dar nu avem nici măcar un nume de cod pentru asistent deocamdată.