Google ar putea fi forțat de către guvernul SUA să vândă Chrome

0
1130
Google ar putea fi forțat de către guvernul SUA să vândă Chrome

Guvernul SUA se pregătește să își prezinte cauza în instanță cu privire la presupusele practici anticoncurențiale ale Google, în special pe internet.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Deși nu a înaintat înca procesul, în cazul câștigului în instanță, Departamentul de Justiție ia în considerare măsurile pe care Google va trebui să le respecte. Una dintre acestea ar putea fi împărțirea companiei, care este deja doar o filială. Această măsură include vânzarea celui mai utilizat browser web de pe piață, Chrome.

Procesul Departamentului de Justiție se învărte mai mult în jurul presupusului monopol pe care îl are gigantul și al avantajului nedrept în publicitatea digitală. Această opoziție a fost recent repetată în cadrul Comitetului Judiciar. Ca parte a pregătirii sale, Guvernul a cerut feedback din partea rivalilor companiei cu privire la deciziile ce ar trebui luate pentru a reduce imensa putere a Google.

O posibilitate ar fi împărțirea companiei, iar numele Chrome a apărut ca una dintre acele proprietăți în afara publicității care ar trebui să fie divizată.

Ce poate face Google?

Deși Chrome nu este direct implicat în acțiunea de publicitate a companiei, este greu de negat faptul că nu contribuie la poziția și influența Google pe web. Fiind cel mai utilizat browser din ziua de astăzi, site-urile web trebuie să respecte destul de mult regulile impuse de Google prin funcțiile Chrome, precum și prin campanii și coaliții “la nivel de industrie”. La rândul său, acesta ajută Google să-și promoveze propria platformă de publicitate ca implementare de referință a modului în care ar trebui să se comporte reclamele.

Acestea fiind spuse, procesul Departamentului de Justiție, care se așteaptă să fie înaintat în mod oficial în următoarele săptămâni, nu va fi unul ușor. Mai ales dacă procurorii generali ai statului consideră că guvernul nu este încă pregătit pentru o bătălie legală cu gigantul tehnologic. Curtea de opinie populară, cel puțin în rândul autorităților de reglementare și al parlamentarilor, pare să fie de partea părerii generale cu privire la modul în care compania ar depăși limitele.

Se pare că Google va începe o luptă, mai ales dacă va apărea propunerea de a vinde Chrome. Cu toate acestea, ar putea argumenta cu cât de perturbatoare ar fi această decizie.  Această operațiune s-ar putea dovedi distructivă pentru Web, având în vedere câte companii, aplicații și servicii au fost legate, nu doar de browserul web Chrome, ci și de sistemul de operare Chrome, precum și de motorul oferit gratuit, Chromium.