Elon Musk pune la dispoziţie fabricile Tesla pentru a realiza aparate de ventilaţie pentru pacienţii Covid-19

0
1619

Elon Musk a luat în derâdere coronavirusul de câteva ori pe Twitter, dar acum pare gata să se implice în lupta împotriva sa. Excentricul miliardar se declară deschis mai nou să îşi reconvertească fabricile Tesla în linii de producţie pentru aparate de ventilaţie pentru pacienţii Covid-19.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Deja această pandemie a stresat la maxim sistemele de sănătate din ţările globului, în special cel chinez, italian şi spaniol. CEO-ul Tesla, Elon Musk s-a oferit să deschidă linii de producţie pentru aparate de ventilaţie pentru pacienţi la fabricile sale Tesla. Ideea e că Tesla deja produce automobile cu sisteme complexe Hvac, în vreme ce SpaceX produce navete care au sisteme de susţinere a vieţii, inclusiv de oxigenare, deci nu e chiar străin Musk de această latură a situaţiei.

Între timp primarul orawsului New York a declarat că e posibil ca oraşul pe care îl conduce să aibă nevoie de mii de aparate de ventilaţie pulmonară în următoarele săptămâni, direcţionând tweetul spre Musk. Şi General Motors prin persoana CEO-ului Mary Barra a declarat că ar putea transforma fabricile sale pentru a începe o producţie similară.

Nu e o iniţiativă singulară, pentru că şi Razer, nume mare din lumea perifericelor de gaming s-a oferit să producă măşti chirurgicale. În plus, un grup de ingineri a început să pună bazele unui proiect open source pentru aparate de ventilaţie care pot fi realizate folosind materiale deja comune, dar şi imprimare 3D.

Un aparat de gen este vital atunci când nivelul de oxigen scade dramatic din sângele pacientului şi plămânii nu mai pot aduce destul oxigen în sânge. Un aparat preia sarcinile plămânilor, implicând un tub prin care pacientul este intubat, plasat direct pe traheea pacientului, în vreme ce ventilatorul mecanic liveaza aer oxigenat direct în plămâni prin tub. Numărul acestor sisteme este limitat pe glob şi tot scade din cauza crizei actuale.