Elon Musk propune să folosim rachete în loc de avioane pentru călătoriile între oraşe

1
1131

Elon Musk a revoluţionat zona automobilelor şi acum încearcă să ne ducă rapid pe Marte, dar are şi planuri pentru a revoluţiona transportul aerian. Cea mai nouă iniţiativă a sa implica înlocuirea zborului cu avionul cu o serie de rachete, care ne vor duce oriunde pe glob în doar o oră sau chiar mai puţin de atât.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

La bază e folosit sistemul de rachete interplanetare care ne vor duce pe Lună şi Marte. Pasagerii pot folosi rachetele pentru a face doar 30 de minute de la New York la Paris, ceea ce nici un Concorde nu ar fi oferit în zilele sale bune. Un aspect şocant aici e preţul, pentru că Elon ne promite o sumă echivalentă cu a biletului de avion la clasa Economy.

Transportul s-ar realiza cu viitoarea rachetă SpaceX, cunoscută sub numele de cod BFR (“Big F*cking Rocket). Aceasta va duce în orbită o navetă uriaşă, care va ateriza pe platforme speciale lângă oraşele mari de pe glob. Reţineţi totuşi că naveta şi racheta sunt doar concepte teoretice deocamdată. Construcţia lor ar trebui să debuteze totuşi în următoarele 6-9 luni.

În ilustrarea video oferită de SpaceX vedem cum pasagerii iau vaporul din New York, către o platformă amplasată în larg. De acolo se urcă în racheta lui Musk, care porneşte spre Shanghai. Aceeaşi rachetă ar urma să fie folosită pentru a ne duce pe Marte în 2024. După 39 de minute pasagerii vor reintra în atmosferă şi vor ateriza în China. Alte rute propuse sunt Londra – Dubai în 29 de minute şi Hong Kong – Singapore în 22 de minute.

Vorbim despre viteze de 28.000 de km/h aici, cu mult mai mult decât Concorde. Capacitatea unei navete de gen ar fi între 80 şi 220 de pasageri, deci cam ca un avion modern de linie. Până la punerea în practică a acestui plan va fi nevoie de nesfârşite reglementări şi teste totuşi. Industria aviatică va avea cu siguranţă ceva de obiectat cred eu.