Chiar dacă a fost contestat de 99% dintre liderii tech din Silicon Valley şi mai toţi antreprenorii din State, Donald Trump va trebui totuşi să colaboreze cu aceştia pe parcursul mandatului său. Acum le solicită ajutorul pentru a face o “transformare majoră” la nivel tehnologic a aparatului guvernamental.

Publicitate

Donald Trump s-a întâlnit ieri cu şefii Apple, Amazon, Google şi Microsoft, care vor colabora cu şeful de stat, dar au la rândul lor câteva doleanţe. Instituţiile din Washington ar funcţiona în continuare pe bază de tehnologie învechită, deci este nevoie de sisteme noi, lucru cu care mai marii de la Amazon, Google şi Microsoft sunt de acord. Trump a fost primul care a recunoscut ca “federalii” trebuie să ajungă la nivelul zonei private.

Agenţiile federale trebuie să ofere servicii mai bune cetăţenilor şi pot face asta doar dacă au echipament performant. Protecţia contra atacurilor cibernetice a fost evident amintită, puţin ironică atunci când e pusă în dreptul lui Trump. Comentariile sale legate de cyber atacuri au încheiat întâlnirea American Technology Council, organism fondat de Donald Trump în luna mai cu scopul de a scăpa autorităţile federale de birocraţie.

Printre sarcinile sale se numără convertirea documentelor de pe hârtie în format digital, plus implementarea unor noi sisteme precum AI. Practic ce am văzut ieri a fost o sesiune de brainstorming, cu propuneri din partea lui Tim Cook, Jeff Bezos şi alţii asemenea. Bezos a făcut apel la guvern, pentru a folosi soluţiile furnizate de compania sa.

Tim Cook a subliniat că programarea ar trebui să devină obligatorie în şcoli. În mod interesant Elon Musk a lipsit de la această întrunire, continuând să protesteze pe seama retragerii SUA din Acordul Climatic de la Paris. În acest moment agenţiile federale din State folosesc peste 6000 de data centere costisitoare, undele vechi de decenii bune.

Pentagonul încă are segmente care folosesc floppy disk-uri, deci de aici până la AI e cale lungă. Să sperăm că Trump va reuşi să treacă peste ego şi să colaboreze cu minţile luminate din tech, deşi până şi Obama a avut greutăţi în a moderniza sistemul împăienjenit.