China va avea o stație spațială permanentă gata până în 2022

0
873

Chiar dacă China este o superputere în mai toate domeniile care contează, au cam rămas în urmă în cursa spațială. Ultima oară când au trimis astronauți în spațiu a fost în 2016. Acum aflăm că pregătește propria stație spațială permanentă, care va fi gata până în 2022.

Publicitate

Informațiile despre acest proiect vin chiar de la designerul șef al programului spațial chinez. Atunci când stația va fi gata, ea va cântări în jur de 100 de tone și va putea găzdui până la 3 astronauți, deci e destul de modestă. Asta față de Stația Spațială Internațională, care cântărește 460 de tone și are un echipaj de 6 persoane.

Acesta e doar începutul pentru chinezi, care ar putea avea o abordare modulară și să mai adauge module la stație ulterior. Ultimul zbor în spațiu al chinezilor a fost în 2016, atunci când doi astronauți au petrecut 33 de zile în laboratorul spațial Tiangong-2. Înainte de asta fusese lansat un prototip de stație în 2011, pentru a ajută inginerii să pregătească misiuni de andocare.

Între timp Trump și ai lui vor să privatizeze Stația Spațială Internațională până în 2025, deci vor taxa utilizarea sa. China pe de altă parte se declară deschisă să primească și alți astronauți din alte țări pe stația sa viitoare. Până atunci China va trimite o sondă pe Marte în 2020, la bordul unei puternice rachete March 5.

Lander-ul a fost deja testat pe teren dur, simulând suprafața Planetei Roșii. Drumul spre Marte durează 7 luni, iar aterizarea 7 minute, aceasta fiind cea mai dificilă din toată procedura. Ca idee China a ajuns prima oară pe Lună în 2013.