Facebook încă își revine după scandalul cu aplicația sa de pe iOS care pornea camera din spate fără să întrebe utilizatorul. Între timp au ieșit la iveală dedesubturi ale unei încercări de achiziție a celor de la TikTok.
Foarte multă lume, mai ales în rândul celor tineri sau minori a început să folosească TikTok în detrimentul FB. Facebook a încercat o achiziție, dar nu i-a ieșit. Încă din 2016 venise Zuckerberg cu o ofertă, refuzată totuși. Precursorul lui TikTok a fost platforma social media Musical.ly, cumpărată până la urmă de gigantul chinez ByteDance.
ByteDance a fuzionat Musical.ly cu propria aplicatie, Douyin, iar rezultatul e actualul TikTok. Surse apropiate de achiziția propusă în 2016 afirmă că Facebook dorea să între în piața chineză, unde cenzura îi băgase bețe în roate. Acum Zuckerberg se poartă fix ca un CEO din serialul „Silicon Valley” și atacă TikTok pe teme politice.
E vorba de cenzurarea protestelor din Hong Kong și relațiile cu guvernul chinez, iar reprezentanții FB au cerut o investigație. Zuckerberg lăudat în același timp Whatsapp, pentru faptul că le permite protestatarilor să comunice. FB știe că SUA e foarte paranoică cu aplicațiile din China și așteaptă orice pretext pentru a le bana și pe asta mizează Zuck.
Mai nou Instagram a lansat o funcție care copiază TikTok, Reels, deci pare că Facebook are ac de cojocul chinezilor. ByteDance nu se lasă și a lansat și telefoane TikTok în ultima vreme.
Ca fapt divers, Mark Zuckerberg și-ar fi făcut un cont de TikTok recent și urmărește celebrități ca Ariana Grande sau Selena Gomez, dar și staruri pe TikTok ca Loren Gray sau Jacob Sartorius. ID-ul sau este „@finkd”, același de pe Twitter. Contul e totuși modest, cu 4055 followeri și zero videos postate. Practic spionează concurența…