China şi Rusia vor să ajungă pe Lună, semnează un parteneriat pentru misiuni comune

0
879

E şocantă perspectiva că omul nu a mai ajuns pe Lună de vreo 50 de ani, dacă e să fi ajuns vreodată totuşi… Dacă americanii au bifat teoretic premiera, ruşii şi chinezii încă încearcă să ajungă pe satelitul nostru natural şi acum îşi unesc forţele cu acest scop. Astfel, Rusia şi China au semnat un parteneriat care ar trebui să genereze misiuni la comun.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Înţelegerea va fi parafată în octombrie şi va avea ca rezultat misiuni cu echipaj trimise spre Lună de către cele două naţiuni vecine. Explorarea spaţială în tandem este garantată pentru perioada 2018 – 2022. Parteneriatul va acoperi 5 zone de activitate, inclusv explorare spaţială şi lunară, dezvoltarea de materiale speciale, sistemele de sateliţi şi studiul materialelor cosmice.

Va fi acoperită şi monitorizarea Pământului din spaţiu. Au mai existat propuneri de misiuni la comun între ruşi şi chinezi, dar finanţarea s-a lovit mereu de câte un impas. Nu vă aşteptaţi să vedem o aselenizare în epoca Putin, pentru că datele propuse pentru lansarea navetelor sunt în jurul anului 2028 şi s-ar putea schimba în funcţie de evoluţia proiectului.

Rusia are un proiect şi mai ambiţios, care implică realizarea unei baze lunare robotizate în 2037. Cele două ţări au mai colaborat în zona explorării spaţiale în trecut, prin co-utilizarea de navete Soyuz şi schimburi de experienţă sau echipaj pe Staţia Spaţială Internaţională. Totuşi programul spaţial rus a avut serios de suferit după dispariţia Uniunii Sovietice. Stă ca dovadă şi cosmodromul celebru abandonat despre care am scris aici.