Călătoria în timp revine printr-o pictură murală senzaţională din 1937; Un indian pare a folosi un smartphone!

0
1863

Mereu privesc cu precauţie celebrele picturi şi sculpturi care par să înfăţişeze telefoane sau tablete acum sute de ani. Pot să fie fake-uri, pot să fie picturi contrafăcute, dar dacă nu…? Ei bine, azi face furori pe Internet o pictură murală din 1937 în care pare a apărea un indian ce foloseşte un… smartphone.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Pictura aparţine unui artist italian, care a reprezentat o secvenţă de negoţ cu amerindieni. E bizar nu atât faptul că respectivul indian din imagine pare să ţină în mână un smartphone, ci mai degrabă postura sa. În ziua de azi am asocia acea postură cu un selfie, ceea ce ne bulversează. Pictură murală a fost afişată la un oficiu poştal din oraşul Springfield, Massachusetts, în Statele Unite.

Numele operei de artă este “Mr. Pynchon and the Settling of Springfield”, iar pictorul este Umberto Romano. Tema picturii este sosirea pelerinilor şi colonizarea regiunii în anii 1600. Şi totuşi, ce ţine în mâna acel amerindian? Pare să fie un obiect dreptunghiular, posibil o oglindă, unul dintre obiectele oferite la schimb de către europenii sosiţi pe continentul american.

Felul în care e ţinut obiectul arată că persoana respectivă se uită cu atenţie la el, smartphone sau ce o fi acel obiect. Teoria călătoriei în timp e cea care încântă conspirationistii cel mai mult şi mai jos vedeţi o sculptură din anul 100 înainte de Hristos, care aparent înfăţişează un laptop. Experţii consideră că e totuşi mai degrabă o tăbliţă din ceară.

Totuşi tentaţia de a vedea ceva special, o tabletă, un PC, un telefon apare pentru simplul fapt că aşa funcţionează mintea umană. Dorim mereu să credem că există ceva mai mult, un tărâm ascuns, misterios, un univers paralel şi o posibilitate de a călători în timp şi a schimba cursul istoriei. Ne face să contestăm puţin mortalitatea…