China pregăteşte o primă misiune spre partea întunecată a Lunii; Iată ce ştim despre ea

0
1448

Dacă SUA îşi canalizează energia spre a cuceri Planeta Marte, chinezii par chitiţi spre aselenizare. Aflăm deci că Agenţia Spaţială Chineză pregăteşte o misiune spre latură întunecată a Lunii, cea mai puţin cunoscută şi explorată până acum.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu e vorba despre o misiune cu echipaj totuşi, ci despre o misiune cu roboţi, care e deja în curs. Astăzi Agenţia Aerospaţială Chineză a anunţat lansarea unei rachete Long March 4C, de la Xichang Satellite Launch Center. Spre deosebire de SpaceX, ei nu au transmis live decolarea, dar afirmă că totul a decurs fără probleme. Lansarea este un moment cheie pentru realizarea visului chinez de a fi prima ţară care trimite o misiune spre zona întunecată a Lunii.

Conspiraţioniştii consideră că americanii au deja baze acolo, sau că acolo se află E.T. Sau că am fost deja acolo şi nu e nimic special. Ce ştim sigur e că la 25 de minute după lansare nava Queqiao s-a separat de rachetă şi a intrat în orbita Pământ-Lună Lagrange. În următoarele 6 luni naveta de 425 kilograme va trece prin teste pentru a vedea modul în care funcţionează ca antena de comunicaţii.

Dacă totul merge bine va fi lansată naveta Chang’e 4. Ei bine ea va fi cea care ajunge pe sol selenar, în acea zonă misterioasă. Scopul chinezilor este să includă şi un rover la bord, pentru a lua probe de acolo şi a filma suprafaţa Lunii. Problema cu latură întunecată a Lunii e că nu există linie directă de comunicare cu Pământul, acesta fiind pe partea opusă.

De aceea e nevoie de acea antenă de comunicaţii trimisă în spaţiu azi. Vor fi folosite frecvenţele de bandă S şi X pentru comunicare, din ce am înţeles. Aşteptam să vedem cum evoluează proiectul, deşi chinezii sunt cam secretoşi cu aşa ceva.