China porneşte misiunea de explorare a laturii întunecate a Lunii

0
1063

Latura întunecată a Lunii a fascinat generaţii întregi, fiind şi motiv de album pentru Pink Floyd. Acea porţiune neexplorată a satelitului are parte de o misiune specială pregătită de statul chinez, sub numele de Chang’e 4. Aceasta va debuta în următoarele ore.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Scopul este de duce un vehicul special pe partea îndepărtată a satelitului natural al Pământului. Acea zonă este în mare neexplorată de misiunile de până acum, iar Chang’e 3 a avut loc tocmai în 2013. China se poziţionează ca o super putere şi la capitolul explorare spaţială, după ce SUA şi Rusia au preluat acest rol pe parcursul deceniilor.

Dacă Chang’e are succes, atunci China ar fi prima naţiune care duce o navetă pe acea parte a Lunii. Decolarea se face pe baza unei rachete Long March 3B. La bord se află un rover.lander care va explora suprafaţa lunară. Va fi şi capabil să foreze solul selenar. Punctul de coborâre ales a fost “Polul Sud” – bazinul Aitken/ craterul Van Karman.

Drumul spre Lună va dura 27 de zile după lansare, iar China va realiza studii radio-astronomice în acea zonă a Lunii, care nu este afectată de ionosfera Pământului, dar nici de frecvenţe radio sau zgomot provocat de radiaţii. Roverul va aduce pe Lună şi seminţe de plante şi viermi de mătase. Pentru a putea comunica cu vehiculul său China lansa în luna mai un satelit numit Queqiao.