Camera ideală pentru hipsteri: Yashica Y35 este un aparat foto digital cu rolă falsă de film

0
2077

Ştiu câţiva oameni care chiar şi în anul de graţie 2017 sunt pasionaţi de camerele lomografice şi au nostalgia de a rula filmul când fac fotografii. Pe această nostalgie mizează şi firma Yashica, care a început crowdfundingul pentru o cameră digitală numită Y35, dar una care foloseşte… film fals.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Compania se afla în hibernare de un deceniu, dar a revenit pe piaţă cu un produs digital, care invocă totuşi rădăcini analogice. Aparatul arată fix ca modelul old school Yashica Electro 35, o cameră cu film, doar că noul venit foloseşte “digiFilm”. Nu e vorba despre canalul cu filme de la Digi, ci de pluginuri fizice, care adaugă filtre camerei. Aparatul ar avea rolul de a evoca nostalgia capturii foto pe role de film fotografic.

Trebuie să rulaţi mecanismul la fiecare captură, dar e totul doar un mecanism nostalgic, nu aveţi nevoie să developaţi filmul, din fericire. E drept că judecând strict după performanţe, avem aici mai degrabă o jucărie faţă de aparatele moderne şi chiar şi faţă de smartphone-uri. Y35 are un obiectiv de 35 mm şi o dschidere a diafragmei F/2.8. Nu puteţi regla viteza shutterului sau ISO.

Puteţi alege nivelul ISO doar ca opţiune predefinită pe baza cartuşului introdus în aparat: ISO 200 color, ISO 1600 color şi ISO 400 alb/negru, plus ISO 120 film (pătrat). Trebuie spus că imaginile nu sunt înregistrate pe o peliculă ci pe carduri SD. Disponibil pe Kickstarter, acest gadget pentru hipsteri costă în jur de 140 de dolari. Produsul a strâns destui adepţi, depăşind ţinta de crowdfunding dorită, deci va vedea lumina zilei.

Mi se pare amuzant că funcţionează pe baza a două baterii AA. Nu îi prezic un viitor prea luminos camerei…