Robotul care te învaţă ping-pong e cadoul ideal pentru cei care se cred “campioni de terasă”

0
1217

Te crezi bun la tenisul de masă? Ţi se pare un sacrilegiu să îi spui “ping-pong”? Atunci acest robot care te învaţă să practici sportul acesta la nivel înalt e cu siguranţă pentru tine. Avem de-a face aici cu un bot pe bază de AI care este as la tenisul de masă şi un didact foarte bun pentru jucătorii amatori.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Compania japoneză Omron a creat robotul Forpheus, care doreşte o “armonizare a relaţiei dintre oameni şi maşini”, învăţând omul să joace ping-pong. Există deja maşini care aruncă mingi de ping-pong, cam ca la tenisul standard sau la baseball, dar aici lucrurile sunt mai avansate. De fapt este a patra generaţie de Forpheus, care există încă din 2014 ca mecanism.

Prezentarea robotului a avut loc la showul CEATEC săptămâna trecută. Noutatea este includerea unui braţ robotic companion, care serveşte mingile în aer şi poate prezice chiar loviturile tăiate. Controlul se face de către AI folosind un sistem motorizat pe 5 axe, pentru a mişca paleta. Controllerul ia deciziile de lovire a mingii la nivel de miime de secundă.

Toate distanţele şi calculele de poziţie a căderii mingii sunt la nivel de eroare de 0.1 mm. Există şi două camere montate lateral, care ajută robotul să identifice mingile în aer, în spaţiu 3D. Robotul mai poate şi să detecteze viteza mingii şi rotaţia, cu 80 de măsurători pe secundă, existând o predicţie a traiectoriei cât mai precisă. O cameră este plasată în mijloc, pentru a urmări mişcările jucătorului şi a evalua nivelul lor de pricepere.

Totul e pe bază de machine learning. Cel mai inedit lucru e aspectul psihologic, roboţelul având şi un afişaj pe un ecran LED, care te încurajează şi îţi dă sfaturi. Ca atare, mecanismul a intrat în Cartea Recordurilor, cu titlul de “primul instructor de tenis robotizat”. Avem chiar şi un scurt metraj care ne arată cum un astfel de bot poate întări relaţia dintre un tată şi o fiică, dar şi alte relaţii interumane.

Cât costă mă întrebaţi? Nu are preţ încă, dar mă gândesc că sare de 20.000 de euro.