Calea Lactee va fi reprodusă şi studiată într-o simulare computerizată cu tehnologie AMD

0
1410

AMD ne informează că va pune în mişcare o simulare computerizată a Căii Lactee, care va reproduce ca o copie fidelă galaxia noastră. Oamenii de ştiinţă vor putea înţelege astfel procesele prin care trece zona noastră de univers şi putea înţelege mai bine fenomenele Universului. Totul cu ajutorul unui supercomputer, Frontier.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Puterea de calcul superioară atinsă în ziua de azi este folosită pentru a genera modele ce ajută la dezvoltarea rapidă de soluţii, precum cercetarea serurilor de vaccin sau a tehnologiilor de orice fel. AMD pregăteşte şi tehnologie pentru un supercomputer gata să îşi adjudece locul întâi ca performanţă, acest Frontier, care va apărea în noiembrie 2021. Frontier este un computer cu origini americane, iar la baza sa se află combinarea a doua acceleratoare AMD EPYC şi AMD Instinct MI100, care oferă o putere de procesare ce depăşeşte bariera exaflops.

Acest Frontier le va permite specialiştilor să simuleze schimbările într-o galaxie similară cu Calea Lactee, la o rezoluţie suficient de mare pentru a oferi răspunsuri proceselor de formare, evoluţie şi moarte a stelelor individuale. Oamenii de ştiinţă estimează că în Calea Lactee se află în jur de 100-400 de miliarde de stele şi peste 100 de miliarde de planete. Astfel e foarte multă informaţie şi sunt multe variabile de procesat pentru Frontier. Vor fi modelate 10.000 de celule cubice şi transformate în decursul a 500 de milioane de ani simulaţi.

Specialiştii de la Laboratorul Naţional de Frontieră Oak Ridge (ORNL) au dezvoltat un program versatil pentru noul „super calculator”, numit CHOLLA sau „Hidrodinamică Computaţională pe Arhitectură Paralelă”. Programul a fost dezvoltat iniţial pentru platforma NVIDIA CUDA, dar portarea spre platformă opensource AMD ROCm s-a dovedit eficientă. Portarea s-a făcut în doar câteva ore, fantastic pentru o galaxie simulată. Fiecare segment al noului sistem suporta panala 64 module de calcul cu două placi care înglobează la rândul lor două procesoare AMD EPYC.

Sunt şi acceleratoare AMD Instinct MI100 la bord, iar Cray Slingshot e folosit la interconectare.