Blue Origin testează o capsulă pentru transportul pasagerilor în spaţiu + sistemul de evacuare

1
736

Încă o săptămână şi încă o realizare cosmică pentru compania lui Jeff Bezos, Blue Origin. Aceasta a testat cu succes o capsulă pentru transportul pasagerilor în spaţiu. Cursa e intensă în acest domeniu, ţintit şi de Virgin şi de SpaceX.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Racheta New Shephard a dus în spaţiu capsula şi totul a mers ca la carte. A decolat din zona de vest a Texasului şi a testat şi o modalitate inovatoare de a reveni la sol în caz de urgenţe: o capsulă pentru echipaj care le va permite astronauţilor/pasagerilor să fie evacuaţi oricând în timpul zborului. Atunci când modulul booster s-a separat, a fost activat motorul capsulei, ducând-o la 119 kilometri înălţime.

Totul face parte dintr-un sistem special de prevenţie şi siguranţă care are rolul de a salva vieţile turiştilor şi echipajului. A fost şi un “pasager” la bord, Mannequin Skywalker, un manechin umanoid de test, îmbrăcat în costumul clasic albastru Blue Origin. O serie de instrumente speciale de test au fost de asemenea la bord. Boosterul şi capsula (care mai zburaseră în condiţii de gen) au aterizat cu succes după test.

Totul a durat 11 minute şi a fost perfect, cum arata clipul de mai sus. Încă nu e clar când se vor vinde şi bilete pentru aceste curse orbitale, dar oficialii companiei au promis că în curând. Numele rachetei vine de la Alan Shephard, astronaut de pe naveta NASA Mercury şi primul american din spaţiu. La aterizare a fost folosită o serie de paraşute care au adus în siguranţă la sol capsula.