Aspiratoarele care ne curăţă casele ar putea să cartografieze locuinţa şi să vândă hărţile; Creatorul Roomba infirmă

0
790
null

În ultimele săptămâni producătorii de aspiratoare inteligente, în special cele autonome (Roomba) au fost atacaţi de presă şi public din cauza unei declaraţii controversate. Aceasta venea de la CEO-ul iRobot, Colin Angle, creatorul Roomba. Aparent el ar fi oferit indicii că aspiratoarele cartografiază casa utilizatorului şi ar putea să vândă harta altor companii.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acum acelaşi CEO a revenit şi a afirmat că nu va vinde niciodată datele adunate de Roomba. Declaraţia oficială cea nouă insistă că informaţia partajată trebuie să fie controlată de consumator şi nu va fi niciodată oferită unei terţe părţi fără aprobare. Angle declară că orice client are control asupra informaţiei partajate. iRobot subliniază că declaraţiile oficialului au fost interpretate greşit într-un interviu cu Reuters, de aici tot tam-tam-ul.

E ştiut totuşi faptul că Roomba şi alte aspiratoare inteligente au nevoie de senzori, uneori şi camere şi pot învăţa traseele prin casa noastră. Inevitabil ele fac şi ceva cartografiere, pe care o stochează local şi o folosesc pentru orientare mai bună. Astfel apar grijile legate de intimitatea utilizatorului. Şi nu neapărat cu privire la iRobot şi vânzarea de hărţi.

Gândiţi-vă dacă un hacker pune mâna pe hărţile a 50 de vile de celebrităţi care au Roomba. Îi va fi mult mai uşor să spargă acele case având planurile lor spre exemplu. Evident o astfel de problemă sună SF deocamdată, dar rămâne o perspectivă îngrijorătoare.