Accident naval de mare tonaj: distrugătorul Marinei americane USS Fitzgerald s-a ciocnit cu un vas comercial

0
2331

Pentru că ne fascinează maşinăriile mari de război, fie ele pe apă, în aer sau uscat, încercam să înţelegem cum s-a ajuns ca un distrugător al Marinei Americane să se ciocnească grav cu un vas comercial. Incidentul s-a petrecut ieri, în largul coastelor Japoniei şi 7 marinari sunt daţi dispăruţi.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

USS Fitzgerald a trebuit să se întoarcă la baza navală din Yokosuka chiar în această seară. Asta după ce s-a acroşat cu nava container ACX Crystal, sub steag filipinez. Incidentul aminteşte de celebrul transport de oi românesc, care a scufundat o navă de război rusească. Evident, aici nu e cazul de scufundare, pentru că un distrugător e mult mai mare decât nava cea rapidă şi mică a ruşilor.

Totuşi o asemenea coliziune se lasă cu urgenţe medicale şi chiar căpitanul navei americane a fost rănit. După cum se vede în imagini, vasul american de război e avariat serios şi asta într-o zonă superioară a corpului său. Coliziunea a afectat o cameră de maşini, secţiunea de comunicare şi andocare a navei. Deocamdată nu e clară amplitudinea pagubelor şi dacă distrugătorul va mai putea participa la exerciţii în acea zonă în perioada următoare.

Ştim că anumite zone ale sale au fost inundate, dar apa a fost pompată deja afară. Autorităţile japoneze au făcut tot posibilul să ofere ajutorul americanilor după acest incident. Teoria vehiculată acum este că ACX Crystal a virat brusc înainte de coliziune, în mod imprevizibil pentru americani. Trebuie spus că nava container cântăreşte 29.000 de tone, faţă de distrugătorul de 8.315 tone.

Sincer mă gândeam ca vase impresionante de genul ar fi mai bine protejate contra unei coliziuni, dar iată că nici în 2017 nu avem un blindaj chiar inespugnabil. Măcar nu mai e vina României şi a oilor noastre…