[UPDATE 17.11.20] SpaceX a lansat cu succes nava Crew Dragon spre Stația Spațială Internațională; La bordul acesteia se află 4 astronauți NASA

0
925
SpaceX a lansat cu succes nava Crew Dragon spre Stația Spațială Internațională; La bordul acesteia se află 4 astronauți NASA

[ UPDATE 17.11.20 ] – Nava Crew Dragon a ajuns la Stația Spațială Internațională în noaptea de luni spre marți, după o călătorie de 27 de ore. Odată cu andocarea cu succes, cei 4 astronauți se vor alătura lui Kate Rubins de la NASA și rușilor Serghei Râjikov şi Serghei Kud-Svercikov. Totodată, momentul marchează prima călătorie comercială realizată cu succes, iar NASA va organiza o ceremonie care va fi transmisă live. De asemenea, pe 19 noiembrie se va organiza o conferință de presă în cadrul căreia cei 4 astronauți vor putea răspunde la întrebări.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

[Articol 16.11.20]

SpaceX a lansat cu succes al doilea echipaj de astronauți în orbită în această dimineață prin intermediul navei Crew Dragon a companiei. Zborul, numit Crew-1, marchează prima misiune operațională a Crew Dragon, SpaceX dorind să trimită în mod regulat oameni spre și dinspre Stația Spațială Internațională pentru NASA.

După lansarea din această dimineață, capsula s-a separat de racheta Falcon 9, aceasta fiind recuperată cu succes de pe o platformă din oceanul Atlantic. Planul este ca aceasta să fie refolosită în următoarea misiune a SpaceX, Crew-2.

Capsula Crew Dragon “Resilience” se îndreaptă astfel spre Stația Spațială internațională, fiind programată să ajungă marți la ora 04:00 GMT. La bordul capsulei se află astronauții NASA: Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, dar și Soichi Naguchi de la agenția spațială japoneză JAXA. Aceștia se vor alătura celor celor trei astronauți NASA deja aflați acolo. Iată și transmisia live a decolării:

Misiunea acestora este parte a “Expediției 64”, începută pe data de 21 octombrie și care se va încheia pe 18 aprilie 2021. Primul zbor al Crew Dragon spre stația spațială a fost realizat în luna mai. Acesta a durat însă doar două luni, fiind doar un test demonstrativ a faptului că poate transporta oameni la Stația Spațială și îi poate aduce înapoi acasă în siguranță.

Ce opțiuni are NASA?

Crew Dragon este prima și singura navă privată certificată de NASA pentru a trimite oamenii în spațiu. În trecut, NASA era nevoită să să apeleze la Rusia pentru a-și trimite astronauții în spațiu. Astfel, plătea până la 80 de milioane de dolari pe loc în racheta rusească Soyuz. Acum, NASA trimite astronauții plătind 55 de milioane de dolari pe loc, potrivit unui audit guvernamental recent.

Curând însă, NASA va avea mai multe opțiuni de zbor. Boeing dezvoltă în prezent propria capsulă intitulată CST-100 Starliner. Din păcate, în timpul unui test realizat anul trecut, nava a prezentat mai multe probleme de software. Acestea nu au permis aeronavei să ajungă la Stația Spațială, iar compania Boeing a fost nevoită să o readucă înapoi.

Pentru moment, SpaceX este principala companie care poate oferi transport pentru NASA. De asemenea, nava Crew Dragon este și mai spațioasă față de Soyuz, care dispune de doar 3 locuri pentru pasageri. Cu atât de mulți astronauți la bord, echipajul se așteaptă ca misiunea să avanseze mai rapid pe parcursul șederii lor.