Zeiss nu este doar un nume pe care îl asociem cu smartphone-urile Huawei, ci şi un nume mare în optică în general. O bună perioadă de timp compania a produs accesorii şi lentile Zeiss, iar acum lansează prima sa cameră digitală: Zeiss ZX1.

Publicitate

Aparatul vine cu suport Adobe Photoshop Lightroom CC şi e greu de crezut că Zeiss e de abia la prima sa cameră digitală. Este un model compact şi inedit, un full frame cu senzor de 37.4 megapixeli şi obiectiv fix de 35 mm (F/2.0 T). Va concura cu Sony RX1 şi Leica Q, iar corpul pătrăţos e cu siguranţă inedit. Are un grip triunghiular şi un logo viu colorat. Zeiss a colaborat cu Adobe pentru a integra Lightroom CC în cameră, permiţându-vă să capturaţi, partajaţi şi modificaţi imagini.

Poate realiza captură la 3 FPS, ceea ce nu e chiar impresionant, dar pentru senzor şi rezoluţie e OK. Autofocalizarea funcţionează în mod continuu şi single, iar Zeiss afirmă că a creat atât obiectivul, cât şi senzorul, aşa încât să opereze în armonie una cu alta pentru a crea imagini cu lookul tipic Zeiss. ZX1 poate filma 4K la 30 FPS şi Full HD până la 60 FPS.

Aparatul are un ecran generos multitouch de 4.3 inch, cu rezoluţie 1280 x 720 pixeli, mult mai mare decât am văzut la alte camere. Avem şi o cătare electronică OLED Full HD. În mod bizar nu există slot pentru cârduri, dar primim multă stocare, 512 GB. Zeiss afirmă că puteţi ţine 6800 de fişiere RAW în format DNG pe această stocare. Integrarea Adobe funcţionează astfel: o interfaţă stil smartphone va permite să faceţi ajustările clasice Lightroom, precum crop, expunere, contrast, highlights şi umbre. Apoi rezultatul se poate urca pe Dropbox.

Zeiss ZX1 va sosi la început de 2019, dar nu avem un preţ încă. Ne aşteptăm la peste 2000 de dolari.

ZEISS ZX1