Nu doar Antena 3 a avut un script de minerit criptomonede, ci şi multe alte site-uri din toată lumea. Mai nou până şi YouTube are probleme cu acest fenomen. Astfel, gigantul de streaming video ar fi afişat reclame care deturnau utilizarea unui terminal spre minarea de monede digitale.

Publicitate

Dacă te aştepţi la aşa ceva de la site-urile de torrente, ei bine de la YouTube nu prea te aştepţi. The Pirate Bay spre exemplu minereşte Monero, o cripto monedă populară. YouTube în schimb a afişat reclame care ascundeau astfel de mecanisme. Cercetătorii în domeniul securităţii de la Trend Micro, companie care produce soluţii antivirus au descoperit că unele ads de pe YouTube făceau uz exagerat de performanţa procesoarelor.

Unele dintre ele aduceau o creştere de 3 ori a detecţiilor de “web miners”. Companiile din spatele acelor reclame abuzau de sistem şi de platforma Google Doubleclick, pentru a afişa reclame cu malware integrat pentru utilizatorii YouTube din ţări ca Japonia, Italia, Franţa şi Spania. Ţinta erau utilizatorii care petreceau mult timp pe YouTube.

Cu cât mai mult stăteau pe site, cu atât scriptul putea mineri mai mult. Google a declarat că monitorizează situaţia şi acest incident îi încalcă în mod clar politicile. Unele reclame au fost deja blocate la doar 2 ore după semnalarea lor.