Xerox ar dori să cumpere HP, o companie de 3 ori mai mare

0
1236

Xerox este un gigant tech cu ştate vechi şi compania de la care Steve Jobs ar fi “furat” mouse-ul. Se pare că Xerox a pus ochii pe HP, intenţionând să realizeze o achiziţie, deşi vestea mi se pare cel puţin bizară, având în vedere că HP e de 3 ori mai mare decât Xerox.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E posibil să vedem o fuziune sau ca Xerox să preia doar secţiunea de imprimante de la HP, să zicem. Informaţia a fost propagată de Wall Street Journal şi tindem să îi dăm crezare. Xerox este cotată la o valoare de 8 miliarde de dolari, în vreme ce HP ar fi evaluată pe la 27 de miliarde de dolari. Aparent unificarea acestor business-uri ar duce la economii de 2 miliarde de dolari în costuri operaţionale.

HP este o firmă diferită de Hewlett Packard Enterprise, ca să înţelegeţi despre ce e vorba. Aceia vând servere, stocare şi servicii. Xerox a început să strângă capital şi urmează să îşi vândă cota de 25% în Fujifilm Xerox, obţinând 2.3 miliarde de dolari pe ea. Trebuie spus şi că intenţia Xerox de a cumpăra HP nu e ceva imposibil, în ciuda diferenţelor de valoare de piaţă ale companiilor.

Insiderii afirmă că Xerox are în spate o bancă uriaşă. Eu personal aş paria pe o fuziune. Problema cea mare pentru ambele companii e că imprimantele sunt tot mai puţin populare, iar ambele firme se chinuie să tot reinventeze un segment cam mort. Xerox o duce totuşi OK, pentru că zona enterprise are mereu nevoie de echipamente noi. Generează cam 10 miliarde pe ani în venituri pentru această firmă.

HP este o firmă derivată din HPE, un spinoff făcut în 2015. Ei sunt unul dintre cei mai mari producători de PC-uri de pe Terra, cu venituri de 58 de miliarde de dolari doar anul trecut. Nu totul merge bine, pentru că numai luna trecută HP a redus forţa de muncă cu 15%, concediind 9000 de oameni pentru a economisi 1 miliard de dolari. HP a avut o scădere a acţiunilor cu 10% în 2019, deci e nevoie de o schimbare.

Xerox a fost fondată cu numele de Haloid Photographic Company în 1906, iar Hewlett Packard datează din 1939. A fost spartă în HP şi HP Enterprise în 2015.