WWDC 2018: macOS 10.14 Mojave vine cu un Dark Mode, organizare mai bună

0
887

Ieri seară a avut loc WWDC 2018, principalul eveniment software al celor de la Apple pe anul 2018. O secţiune importantă i-a fost dedicată lui macOS, versiunea nouă, 10.14 cunoscută ca Mojave. Craid Federighi a fost pe scenă pentru a discuta despre asta şi a detaliat noutăţile.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

macOS Mojave îşi ia numele de la un deşert din Statele Unite, o zonă apreciată pentru drumeţii de Federighi. Noul OS aduce un “Night Mode”, pentru prima oară pe Mac. Acesta este gândit pentru prezentări şi pentru fotografi, fiind aplicat la toate aplicaţiile first party de pe Mac. O alte funcţie nouă este cea de “desktop dinamic”, care pare să fie o schimbare mai degrabă cosmetică, decât orice altceva.

Wallpaperul se va schimba pe parcursul zilei, pe măsură ce trec orele. Există şi o nouă funcţie de organizare pentru desktop, cunoscută drept “Stacks”, care vă va permite să faceţi curăţenie pe desktopul cel aglomerat şi supraîncărcat de documente. Fişierele se pot aranja după tip (documente, imagini şi altele), iar un “stack” odată ce e apăsat vă va arăta toate fişierele din el.

Avem şi un nou mod de vizualizare în Finder, un aşa numit “Gallery Mode”. Veţi vedea un preview al fişierelor pe care le vizualizaţi şi apoi o fâşie în zona inferioară a ecranului, care vă permite să faceţi o trecere rapidă printre fişiere. Finderul aduce şi un nou mod Markup în zona de Quick Look. Cine deschide un PDF va avea tooluri de markup la îndemână.

Capturile de ecran au fost şi ele actualizate, inspirate după modelul de pe iOS. E vorba despre apariţia capturii în stânga jos şi opţiuni de Markup precum cele amintite mai sus. S-a vorbit şi despre Continuity, o conexiune între iOS şi Mac, care include printre altele o “Continuity Camera”. Astfel pe Mac veţi putea apăsa funcţia “Take photo” care face o fotografie pe iPhone şi o trimite imediat spre Mac.

Alte noutăţi includ sosirea lui Apple News pe Mac pentru prima oară, Stocks şi Voice Memos ajung pe Mac şi iPad, iar aplicaţia Home ajunge şi ea prima oară pe desktop. S-a umblat şi la Privacy, aşa că Mojave vă va alerta atunci când aplicaţiile vor să vă acceseze baza de date cu mailuri, mesaje sau alte date sensibile. Mac App Store-ul primeşte şi el un design nou, similar cu cel al lui iOS.

Avem “Stories” mai mari pentru aplicaţii, încât să aflăm mai multe despre ele. În cazul în care încă va mai întrebaţi, nu macOS nu a fuzionat cu iOS, nu încă. Actualizarea va sosi la toamnă.