Windows 11 este aici; Introduce experiențe unice de utilizare, schimbări vizuale și rulează aplicații Android

0
1316
Windows 11

În cadrul unui eveniment transmis live ieri seară (25 iunie), cei de la Microsoft au anunțat cu mare fast lansarea lui Windows 11. Acest nou sistem de operare va sosi ca upgrade gratuit pe final de an și la prima vedere pare inspirat mult din defunctul Windows 10X. În materie de look, MS a optat aici pe simplitate și pe un design “glassy” cu multă transparență și elemente sclipitoare.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Noul release pune accentul pe interacțiunea în multitasking, umblă și la capitolul performanță și există și o surpriză pentru cei care vor aplicațiile Android pe laptop sau desktop. Din rândurile de mai jos aflăm ce se schimbă și ce experiențe unice de utilizare ne promite MS aici.

Design

Primul aspect de care ne ocupăm este cel vizual și există aici câteva elemente notabile. De la acel look glassy de care vorbeam mai sus trecem la modificări precum taskbar-ul care are acum inconițele centrate. Și meniul Start va fi deschis tot pe mijlocul ecranului, ca parte din viziunea Microsoft referitoare la faptul că “Windows 11 este centrul ecosistemului tău“. Există și un buton Start nou, iar în meniu vom avea o zonă în care sunt afișate programele recent instalate și pe cele folosite regulat.

Windows 11

Apar și noi teme cu opțiuni variate de personalizare, cât și tranziții respectiv animații mult mai fluide decât în Windows 10. S-a umblat și la Dark Mode care primește îmbunătățiri, iar după cum vedeți în imagini, majoritatea elementelor au colțuri rotunjite. De asemenea, există și schimbări la multitasking odată cu integrarea modului Snap Layouts. Acesta permite aranjarea mai ușoară a aplicațiilor pe ecran pentru a îmbunătăți ritmul de lucru. Tot aici pot fi create și grupuri de programe, urmând ca OS-ul să rețină pe ce monitor lucrăm cu acel grup și să îl readucă la nevoie pe display-ul extern.

Windows 11

Încheiem cu introducerea de widget-uri, una dintre zonele importante din Windows 11 care se prezintă sub forma unui feed personalizat cu informații sub formă de tile-uri și cu un aspect mai degrabă de tabletă. Se pot accesa știri și informații despre vreme direct de aici, iar pe viitor vom avea și widget-uri de la surse 3rd party.

Performanță și gaming

Orice nou release software, nu neapărat Windows, umblă și la capitolul performanță. Astfel, în cazul lui Windows 11 cei de la Microsoft au decis să vină cu optimizări pentru gaming. Mai mult de atât MS vrea ca W11 să devină sistemul de operare preferat al gamerilor PC. Ce se schimbă? În primul rând avem funcția Auto HDR care va optimiza jocurile la nivel vizual, pe cele bazate pe DirectX 11 sau 12. Apare și DirectStorage menit să îmbunătățească timpul de încărcare al jocului.

Windows 11

Vom avea și o integrare mai bună a perifericelor de gaming cât și îmbunătățiri pentru feedback-ul haptic și pentru input-ul cu stylus. De asemenea, Windows 11 integrează Xbox Game Pass și xCloud. MS susține că toate actualizările OS-ului vor fi mai compacte. Aparent, dimensiunea lor ar fi cu 40% mai mică decât update-urile de Windows 10. Ni se promite și o instalare mai eficientă și realizată în background.

Aplicații Android pe Windows 11

Unul dintre punctele principale de atracție este reprezentat de către aplicațiile Android care vor rula nativ pe Windows 11. Aplicațiile favorite de pe telefon vor putea fi instalate din Microsoft Store și ni se promite o adaptare facilă. Acestea se pot redimensiona și poziționa oriunde pe ecran, iar legat de MS Store, acesta primește un update vizual. Aflăm că aplicațiile rulează prin soluția Intel Brigde. De asemenea MS nu va cere comision dezvoltatorilor pentru a-și aduce aplicațiile Android în Store.

Windows 11

Pe listă mai avem și integrarea lui Microsoft Teams direct în sistemul de operare. Asta indiferent dacă ai un PC pentru uz personal sau unul de la job. Programul va fi accesibil din taskbar și permite conectarea cu familia, colegii de muncă sau prietenii și are rolul de înlocuire a lui Skype. Și Edge primește optimizări iar tabletele vor avea suport Windows Precision. Ni se promite și o tastatură mai intuitivă pe dispozitivele cu ecran tactil.

Disponibilitate

Microsoft ne spune că Windows 11 va fi disponibil pe computerele noi și pe computerele elgibile pentru Windows 10 printr-un upgrade gratuit. Acest update ar sosi în perioada imediat următoare. Deși fără o clarificare în privința datei exacte se vehiculează sezonul sărbătorilor de iarnă. Dacă vrei să verifici dacă PC-ul tău va primi gratuit Windows 11 poți descărca aplicația PC Health Check.

O versiune pilot Windows 11 va fi partajată începând de săptămâna viitoare pentru feedback, în cadrul programului Windows Insider. Microsoft s-a asigurat cu ajutorul unor companii precum Dell, HP, Lenovo, Samsung și Surface că majoritatea PC-urilor de pe piață vor fi compatibile cu Windows 11.

Microsoft spune că Windows reprezintă mai mult decât un simplu OS. Este o parte din viața noastră și locul în care comunicăm, învățăm și ne relaxăm.