Un robot inspirat de plante se poate strecura în cele mai înguste spaţii; Iată-l în acţiune! (Video)

0
736

În ultimii ani am tot văzut roboţi care se inspiră de la mişcările oamenilor sau animalelor, dar acum e momentul să vedem şi un robot inspirat de plante. O echipă de ingineri de la MIT a creat o serie de roboţi care se inspiră din lumea plantelor şi pe unul îl vedeţi mai jos.

Publicitate

Până acum doar roboţii mici şi cu corp moale se strecurau în spaţii strâmte, precum o conductă sau o peşteră subterană. Acum există şi un mecanism robotic flexibil, inspirat de plante şi modul lor de creştere. Este fabricat din material rigid, iar apendicele sale aduc cu lanţurile de bicicletă. Se poate răsuci şi roti în orice configuraţie doreşte manipulantul său.

Vestea bună e că acele “apendice” pot transporta şi încărcături sau unelte. MIT a avut probleme până acum cu “ultimul pas” sau “ultimul picior”, un termen de inginerie care implică misiunea unui robot de a explora o anumită regiune. Echipa de la MIT a fost inspirată de modul în care plantele îşi transportă nutrienţii spre vârf, puţin cu puţin, până creşte tulpina.

Toate rotiţele acelui robot integrează un soi de lanţ din plastic scos la imprimanta 3D, care simulează creşterea unei plante. Acele secţiuni de “lanţ” se pot lega şi înlănţui în multiple secvenţe, de forme diferite, pentru a crea cele mai neobişnuite formaţiuni. Unele devin braţe ce manevrează unelte, altele ajung în zone nebănuite. Atunci când se unesc lanţurile, ele pot transporta unelte de până la 500 de grame în greutate.

Primele utilizări care vin în minte includ industria aeronautică şi pe cea a reparaţiilor auto. Imaginaţi-vă mecanismele fine ale unui avion, unde doar un astfel de robot poate ajunge.