Un oraş din China a construit un turn de 100 de metri pentru a scăpa de poluare, smog

0
1872

China este una dintre ţările cu cele mai mari probleme cu poluarea şi smogul de pe întreaga planetă, fiind legendare fotografiile cu chinezi cu măşti pe faţă. Una dintre soluţiile nou implementate pentru a scăpa de problemă implică un turn înalt de 100 de metri. Aflaţi în rândurile următoare scopul său.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba despre un mecanism gigantic de purificare a aerului şi de reducere a nivelului de smog. La prima vedere nu e deloc plăcut estetic acest “dom”, un cilindru uriaş din beton. Totuşi utilitatea sa e cea care e importantă. Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe şi Mediu din China testează mecanismele de purificare a aerului integrate în acest turn.

Se află în provincia Shaanxi din China, în zona oraşului Xian. Studiile au arătat o îmbunătăţire semnificativă a calităţii aerului pe un areal de 10 kilometri pătraţi. Turnul produce 9.9 milioane de metri cubi de aer curat pe zi. Conform cercetătorului şef Cao Junji, turnul funcţionează prin atragerea smogului într-un soi de sere unde este încălzit folosind energie solară.

Aerul cald se ridică prin multiple straturi de filtrare, care scot poluanţii din compoziţie, apoi aerul curat este eliberat. Oraşul Xian are mare nevoie de acest mecanism, bazându-se strict pe cărbune pentru încălzire iarna şi ca atare rezultă multă poluare. Şi în Beijing există un turn de gen, dar este mult mai mic. O veste bună e că turnul din Xian foloseşte numai energie solară.

Posibil să vedem mecanisme şi mai ample de acest gen folosite în toate zonele afectate de smog.