UE amendează serios ASUS, Philips, Pioneer pentru umflarea preţurilor

0
897

Uniunea Europeană nu s-a ferit niciodată să amendeze giganţii tech din SUA sau Asia, atunci când erau prinşi cu practici ilegale sau anti concurenţiale. Recent UE a impus o serie de amenzi pentru un “cartel” al producătorilor de PC-uri care aranjau preţurile aşa încât profiturile sa fie mereu mari. Cea mai mare amendă a primit-o ASUS.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Se pare că firme precum ASUS, Philips sau Denon & Marantz ţineau artificial preţurile sus, chiar şi când acestea ar fi trebuit să scadă. ASUS a primit o amendă de 74.4 milioane de dolari pentru activitatea dintre 2011 şi 2014. Atunci gigantul taiwanez oprea retailerii din a vinde laptopurile sale sub preţurile recomandate de revânzare. Denon & Marantez este acuzată că a conspirat să pună preţuri pentru căştile sale mai ridicate decât media pieţei.

Philips a luat amendă pentru că a forţat retailerii din Franţa să îşi vândă tot portofoliul de produse la preţuri mai mari decât cele de pe piaţă. Mai mult, Philips a refuzat să le permită retailerilor din alte ţări europene să îşi vândă produsele peste graniţă. UE a amendat recent şi Alphabet, compania mama Google cu 5 miliarde de dolari pentru încălcarea legilor antitrust, cu privire la Android.

Revenind la ASUS, problema UE a fost că ASUS a monitorizat preţul de revânzare al retailerilor pentru anumite componente şi mai ales pentru laptopuri şi monitoare. A încercat şi să seteze limita de preţuri mai sus decât trebuia în Germania şi Franţa. Compania a intervenit în relaţia cu retailerii care vindeau la preţ prea mic, insistând să împingă mai sus sumele. Cine nu respecta cerinţa era ameninţat cu sancţiuni sau boicot.

Nu o spunem noi, o spune Comisia Europeană. Denon & Marantz a luat amendă de 9 milioane de dolari, iar Philips 34.8 milioane de dolari. Şi Pioneer e pe listă, cu 11.8 milioane de dolari. Toate aceste penalităţi sunt reduse faţă de cele propuse iniţial, cu 40 sau 50%, companiile recunoscând toate vina.