Blindate made în România? Finlandezii de la Patria vor să îşi fabrice vehicule blindatele Patria AMV 8X8 la noi în țară

0
1697

Cu situaţia geopolitică actuală mai tensionată ca niciodată, România are o poziţie vitală pe frontul est-european. Pe lângă faptul că găzduim rachetele de la Deveselu, demarăm tot mai multe colaborări şi producem elicoptere Bell aparent. Acum se prefigurează şi producţia de vehicule blindate, cu aportul finlandezilor de la Patria. Compania şi-a exprimat interesul pentru un astfel de proiect la noi.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba despre vehicule blindate Patria AMV, un model 8X8 ce ar putea fi fabricat în România. Patria este un furnizor finlandez de soluţii tehnologice pentru apărare, securitate şi aviaţie. Proiectele şi conceptul au ajuns deja la autorităţile române, cu detalii despre finanţare. Blindatul şi modelele derivate corespund cu cerinţele NATO, dar şi cu standardele tehnice ale Armatei Române.

Pe lângă reputaţia internaţională, proiectul generează şi 250 de locuri de muncă în România, plus alte sute prin servicii conexe. În acest moment ţara noastră depinde de furnizori independenţi de transportoare blindate, dar un astfel de contract i-ar asigura extra independenţă. Aşteptaţi-vă să mai vedeţi colaborări de genul, acum că bugetul MApN a crescut la 2% din PIB începând cu anul 2017.

Printre deciziile de modernizare a armatei se numără şi evoluţia parcului de blindate, fiind nevoie de 600-700 de noi autovehicule de genul. Românii nu sunt străini de vehiculele Patria, ele fiind expuse în cadrul showului BSDA (Black Sea Defense & Aerospace) din 2016. Acesta s-a desfăşurat între 18 şi 20 mai la Bucureşti, la Romaero. Patria se ocupă şi cu producţia de sisteme de mortier, vehicule blindate şi este în activitate din 2004.

Judecând după clipul de mai jos tehnica pare destul de modernă. Şi ca o menţiune secundară vorbim de Finlanda, ţara nordică care a rezistat cel mai bine Rusiei la conflictele dintre ele.