Luând lecţii serioase din campaniile din Afghanistan, ruşii au creat o serie de tancuri care sunt mai mobile şi versatile în mediul urban. În acelaşi timp rămân mamuţi distructivi, precum Terminator 2, un tanc creat special pentru a apăra alte tancuri. Aflăm toate detaliile despre el mai jos.

Publicitate

Tancul cunoscut şi ca BMPT-72 se află în faza de teste deocamdată şi este urmaşul apreciatului Terminator 1. Acest vehicul blindat este destinat pentru luptele în zonele urbane şi e construit din cockpituri reciclate ale venerabilului tanc T-72. Cheia ofensivei sale? Varietatea! La bord se află două tunuri cu muniţie de 30 mm, 4 rachete antitanc Ataka-T şi o mitralieră de mare calibru.

Astfel Terminator 2 se poate lupta atât cu vehiculele inamice, cât şi cu infanteria. Rachetele antitanc pot perfora clădiri şi distruge cam orice vehicul pe roţi şi şenile. Prima variantă de Terminator sosea spre finalul anilor 90 şi era un vehicul de 5 persoane, bazat pe vajnicul T-90. Tunurile de 30 mm ale noului Terminator sunt capabile să tragă 800 de gloanţe pe minut până la o distanţă de 3.6 km. E imposibil să nu te freci la ochi când vezi astfel de cifre.

Rachetele anti tanc sunt ţinute în tuburi speciale şi se bazează pe muniţie de 130 mm. Ele trec şi de 60 cm de blindaj cu uşurinţă. Şi dacă nu v-am impresionat destul, acest tanc mai vine şi cu o mitralieră PKTM de 7.62 mm, plus lansatoare de grenade de 30 mm… doar în caz de lupte pe rază scurtă.

Acest tanc de suport ar fi fost adus în Siria pentru a fi testat pe câmpul de luptă contra ISIS.