Zilele trecute admiram acel uriaş câmp de panouri solare din China, în forma unui cap de urs panda şi ne gândeam “awww, ce ar putea merge rău la aşa o iniţiativă?”. Azi aflăm că până şi panourile solare au vulnerabilităţi, unele care ar putea pune pe butuci producţia de energie din toată Europa spre exemplu.

Publicitate

Un cercetător olandez în domeniul securităţii a descoperit o vulnerabilitate majoră la nivelul panourilor solare, care dacă e exploatată va afecta toată producţia de energie europeană. Willem Westerhof este numele expertului, care a descoperit o problemă la invertoare, o componentă vitală a panourilor, care converteşte curentul standard în curent alternativ. Mii de invertoare conectate la Internet au această problemă în UE.

Cum se întâmplă de obicei cu gadgeturile conectate la Internet, există potenţialul unui hack, care ar dezactiva toate panourile simultan. Dezechilibrul în grila energetică s-ar propaga ca un val prin ţările europene. În jur de 17 gigawatts sunt generaţi de aceste panouri vulnerabile. Au fost cazuri de astfel de probleme şi deconectări în ultimul deceniu şi mai bine de atât.

În 2006 spre exemplu o bună parte din Europa a înregistrat un picaj atunci când o linie de înaltă tensiune din Germania a fost deconectată şi a fost o lipsă de 5 Gigawatt. Atunci Paris şi Madrid au rămas fără curent ore întregi. În cazul cel nou problema provine de la invertoarele produse de nemţii de la SMA, lider de piaţă în zona panourilor solare.

Cercetătorul a găsit problema încă din decembrie 2016, dar SMA nu a luat măsuri nici la luni bune după descoperire. Între timp Westerhof a lansat un site special, care oferă detalii despre toate slăbiciunile invertoarelor.