Atunci când auzim de supercomputere, în general China îşi adjudecă titlul de “cel mai puternic computer din lume”, atunci când o altă naţiune ca SUA, poate una europeană sau nişte ruşi nu au ceva de obiectat. Ei bine, acum SUA are cel mai puternic supercomputer din lume, detronând precedenta “bestie” din China.

Publicitate

Departamentul de Energie din State a prezentat oficial cel mai puternic supercomputer din lume chiar ieri. Se numeşte Summit şi are capacitatea de a ajunge la 200 de petaflops, adică să facă 200 de quadrilioane de calcule (1 urmat de 15 zero-uri) pe secundă. Saltul faţă de precedentul deţinător de recorduri este impresionant. Era vorba despre supercomputerul Sunway TaihuLight din China, care are o capacitate de 93 de petaflop.

Summit este şi de vreo 7 ori mai rapid decât Titan, precedentul deţinător de recorduri din SUA. Acesta se află în laboratorul Oak Ridge National Lab din Tennessee, acolo unde şi Summit a văzut lumina zilei. Ca să vă faceţi o idee acest super PC poate rezolva o problemă care ar avea nevoie de 30 ani pentru ca un PC standard să o rezolve.

4608 servere sunt incluse, care ocupă aproximativ suprafaţa a două terenuri de tenis. Includ peste 9000 de procesoare IBM Power9 de 22 core-uri şi peste 27.000 de GPU-uri NVIDIA Tesla V100. Pentru a răci sistemul este nevoie de 15.000 de litri de apă pe minut, iar Summit foloseşte destulă energie cât să alimenteze 8100 de locuinţe. China a deţinut recordul timp de 5 ani şi trebuie spus că americani nu îşi încordează muşchii degeaba. Ei au doborât acest record şi folosesc PC-ul pentru operaţiuni pe bază de AI, machine learning şi deep learning.

E vorba de domenii ca sănătate, fizică şi modele climatice. Până acum “bestia” a fost pusă la treabă cu calcule de tip exascale de către oamenii de ştiinţă. Asta înseamnă un miliard de miliarde de calcule pe secundă sau un exaop. Astfel se pot analiza milioane de genomuri şi gene umane. China, Europa şi Japonia vor acum să dea răspunsul cu un alt computer de gen.

  • DeianStancu

    Amuzant e ca China avea “cel mai bun supercomputer” din lume cu procesoare Intel si GPU-uri Tesla concepute in USA dar produse prin Taiwan, Filipine, etc si USA are acum cel mai “puternic” supercomputer cu procesoare made in China.
    E atat de ridicol sa te lauzi cu “supercomputerul” tau cand totul tine de numarul de clusters si/sau procesoare, adica ai cel mai bun calculator daca ai cladirea cea mai incapatoare unde poti pune serverele, deci daca adaug inca 100 de servere, deja ii detronez.
    Plus, sunt la mana lui Intel si Nvidia, pentru ca daca lanseaza un alt CPU/GPU, mereu vor aparea altii care vor avea sisteme mai bune.

    P.S. Si ca sa raspund la Erwin, cu 200PFlops poti atinge cam 5% din toata valoarea BitCoin, dar daca iei in calcul energia consumata, iesi in pierdere. Mai bine pui supercalculatorul sa gaseasca un remediu la cancer. Asa as face cu toata reteaua BitCoin, in loc sa consumam planeta sa gasim bani virtuali, mai bine cautam leacuri.

  • Pingback: Cel mai mic computer din lume este mai mic decât un bob de orez: creaţie a Universităţii din Michigan()