În 2017 am dat peste multe cazuri în care se punea problema securității pe dispozitive, ultima dată fiind vorba chiar despre un keylogger instalat pe sute de modele de laptop-uri HP după cum vă informam și noi aici. Anul 2018 aduce cu sine noi vulnerabilități ce afectează PC-urile din întreaga lume, acestea fiind cunoscute sub denumirile de Spectre și Meltdown.

Publicitate

Cele două bug-uri au fost descoperite de către cercetători Google și alte firme de securitate iar potrivit datelor dezvăluite, acestea afectează mai toate computerele de pe piață, serverele, ba chiar și smartphone-urile și tabletele. Inedit este faptul că pe lista microprocesoarelor afectate se regăsesc până și echipamente lansate în 1995.

Vulnerabilitatea numită Meltdown ce afectează în special PC-urile (laptop, desktop) și serverele de internet echipate cu chip-uri Intel are rolul de a le permite hackerilor furtul de date importante precum este cazul cheilor de criptare și a parolelor pe care fiecare dintre noi le salvăm în browserele web pentru un acces mai rapid la conturile deschise pe anumite site-uri.

Cât despre Spectre, acesta ar afecta chip-urile incluse pe smartphone-uri și tablete, dar și pe cele aflate la interiorul unor PC-uri Intel sau AMD. Rolul său este de a păcăli anumite aplicații cu scopul de a aduna informații importante de pe dispozitivele utilizatorilor din întreaga lume.

Experții afirmă că pentru moment nu s-au semnalat cazuri în care cele două vulnerabilități să fie zărite de către public, dar se recomandă actualizarea OS-urilor pentru a evita orice expunere. Google va oferi un update în acest sens pentru Android de mâine, pentru Chrome din 23 ianuarie și pentru unele Chromebook-uri afectate.

Și Microsoft are un patch disponibil pentru Windows 10 ce se va instala automat, la fel și Linux. Apple nu a comentat pe seama acestui subiect, dar cercetătorul Alex Ionescu a descoperit fix-uri pentru cele două vulnerabilități în versiunea macOS 10.13.2. Urmărim cu atenție ce se întâmplă în continuare și revenim cu vești!