SpaceX ar putea renunţa la planurile de a ateriza pe Marte cu capsule Dragon

1
1156

SpaceX are multiple proiecte, nu doar acele rachete reutilizabile care pot ateriza la punct fix, faimoasele Falcon. Spre exemplu rachetele Dragon, ajunse la generaţia 2 erau gata pentru aterizare pe Marte, cel puţin până când Elon Musk nu a anunţat că proiectul e anulat.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ţinta era ca rachetele să fie gata pentru misiune în anul 2020, dar acum aflăm că SpaceX va renunţa la capsulele Dragon pentru misiunea de pe Marte. Aceasta purta numele de “Red Dragon” şi implica o capsulă specială care se cobora pe solul marţian folosind motoare integrate în carcasă. Amartizarea se făcea uşor, pe picioare speciale, printr-o metodă cunoscută drept aterizare propulsivă.

Musk a declarat totuşi că va apela la altă metodă pentru a aduce vehicule pe Marte. Musk a specificat în cadrul unei conferinţe din Washington că nu mai consideră capsulele Dragon drept ideale, ci are alte soluţii. Lansarea propulsivă rămâne metoda principală, dar nu cu vehiculele actuale. Decizia oficialului poate însemna şi că acele capsule Dragon folosite de SpaceX pe Pământ vor apela la paraşute deocamdată.

O versiune a lor este folosită pentru a duce încărcături spre Staţia Spaţială Internaţională. Se lucrase la o versiune de capsulă Dragon 2, care va duce şi aduce persoane pe Staţia Spaţială în viitor, aterizând în modul propulsiv amintit mai sus. Acum Dragon 2 ar putea să nu mai fie dezvoltată, din cauza problemelor de siguranţă, cel puţin pentru amartizare.

Toate aceste concepte vor reveni pe viitor, dar în alte forme, a mai promis Musk.