Sony a vândut 4.5 milioane de console PlayStation 5 în anul 2020

0
699
PlayStation 5

Vă anunțam recent că deficitul de procesoare AMD va afecta disponibilitatea consolei PlayStation 5 în prima jumătate a anului 2021. Aflăm totuși astăzi, prin intermediul mobilissimo.ro, faptul că Sony a vândut 4.5 milioane de console PlayStation 5 în anul 2020. Astfel, compania a egalat numărul de unități PS4 vândute în primul trimestru din 2013, anul de debut al predecesorului.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Totuși, aflăm că în ultimul trimestru din 2020 au fost vândute și 1.4 milioane de console PlayStation 4. Sony a ajuns astfel la un record pe segmentul gaming, fiind cel mai bun trimestru fiscal din istorie. Veniturile s-au ridicat la 8.4 miliarde de dolari, rezultând o creștere de 40% față de anul 2019. Astfel, profitul a crescut cu 50%  față de anul precedent ( cu 763 de milioane de dolari mai mult). Acest profit pare-să fie pus pe seama vânzărilor de jocuri care au însumat 4.6 miliarde de dolari. Nici abonamentele PS Plus nu stau rău, Sony înregistrând o creștere de 9% și ajungând la 2.3 miliarde de dolari din vânzări hardware.

Sony pierde bani la fiecare consolă PlayStation 5 vândută

Sony a mai declarat că pierde bani la fiecare PS5 vândut. Compania japoneză a stabilit “prețuri strategice pentru hardware-ul PS care erau mai mici față de costurile de fabricație“. Acest lucru este și verificat. Chiar înainte de lansarea consolei, analizele apărute online au dezvăluit că se ajunge la un cost de producție de 450 de dolari pentru o consolă PS5. Cea mai mare problemă cu care se confruntă atât Sony, cât și Microsoft în acest moment este deficitul de procesoare AMD. Mă gândesc că de acolo provin și pierderile, componentele fiind greu de obținut, iar vânzările scăzând. Nu prea ne putem imagina la ce sume s-ar fi ajuns dacă stocurile ar fi fost suficiente.

Din păcate, TSMC, producătorul de componente AMD, nu dă semne de revenire. Se zvonește că abia în luna iunie – iulie vor exista stocuri suficiente de console PlayStation 5. Aflam în trecut faptul că AMD plănuiește să-și mute producția de CPU-uri și GPU-uri în fabricile Samsung. Această mișcare ar putea fi și rezolvarea deficitului de componente pentru noile console next-gen.