Sistemul de infotainment de pe Tesla Model 3 e doar începutul unei noi generaţii de console auto inteligente

1
1204

Odată cu debutul lui Tesla Model 3 am văzut şi un impresionant panou touch în zona bordului automobilului. E practic o tabletă cu diagonală generoasă, care oferă acces la sistemul de infotainment al maşinii, dar şi la funcţii de telemetrie şi navigare. Între timp au apărut şi alte concepte de interioare inteligente de automobile, unele aproape SF.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Instrumentele de bord au evoluat foarte mult în ultimul deceniu. Se discută deja despre HUD-uri, sisteme de camere, proiectoare şi AI la interiorul maşinii. Nu e o coincidenţă deci că Terry Gou, şef Foxconn a anunţat realizarea unei fabrici în SUA axată pe producţia de ecrane LCD mari, folosite pe televizoare 8K, dar şi în industria auto şi cea medicală.

Sharp se va ocupa probabil de panouri, fiind deţinută de Foxconn. Cei de la Patently Apple au explorat proiectele de genul apărute în ultima vreme şi au descoperit parbrizuri inteligente. Un brevet Samsung propune reinventarea bordului, care va ocupa întreaga lăţime a vehiculului şi va afişa multiple elemente de UI. Un aspect interesant e faptul că atunci când maşina dă cu spatele întregul bord oferă o privire asupra feedului camerei din spate.

Între timp şi Apple lucrează la un sistem de genul, deci un bord next gen este în cărţi. Samsung are în brevetul său şi menţiuni cu privire la recunoaşterea şoferului, dar şi informaţii biometrice, ba chiar şi electrocardiogramă şi electromiograf, plus scanner de amprente. Am mai văzut concepte de automobile care proiectează un HUD pe parbriz, dar marea problemă e că ar distrage prea mult şoferul. Asta dacă nu cumva maşina nu e autonomă…