Dacă v-aţi plictisit de brevete Samsung legate de telefoane pliabile, avem unul şi mai inedit pentru voi. E vorba despre un brevet al companiei sud coreene pentru haine care pot genera energie şi chiar alimenta un telefon mobil.

Publicitate

Ştiam deja de câţiva ani că există un concept de haine cu senzori şi haine inteligente, dar îmbrăcăminte cu rol de baterie externă? Asta e cu adevărat ceva nou. Documentele apărute online menţionează dezvoltarea unei cămăşi care ar putea alimenta gadgeturi, dar şi aduna energie. Brevetul a fost înregistrat de Samsung Electronics şi descrie “un device electronic purtabil şi o modalitate de operare”, care implică un mecanism de colectare a energiei ce foloseşte mişcarea pentru a o genera.

Sunt descrise în brevet documente, senzori şi restul hardware-ului. Avem şi ilustraţia de mai sus, care prezintă formatul de îmbrăcăminte. Cămaşa are o secţiune în spate jos, care include o parte din hardware, dar şi o unitate de procesare în zona frontală, plus alte porţiuni despre care nu avem detalii. Există şi senzori care detectează mişcarea utilizatorului, putând monitoriza activităţile sale.

E adusă în discuţie şi o baterie uşoară cu capacitate redusă. Cât despre generarea energiei mă gândesc fie la fricţiune, energie cinetică sau solară. Sună totuşi prea conceptual pentru publicul de rând.