Roverul Mars Opportunity este oficial pierdut şi “mort” pe Marte

0
845

NASA a pierdut un rover important pe planeta Marte, modelul Opportunity, care a oferit date vitale de pe Planeta Roşie de-a lungul anilor. Maşinăria a ajuns pe Marte în 2004, ca parte a misiunii Mars Exploration Rover. Cu 15 ani mai târziu vehiculul de explorare a fost declarat “mort”.

Publicitate

De fapt cel mai şocant lucru este că a funcţionat până acum. Iniţial NASA se aştepta ca el să reziste aproximativ 3 luni. În schimb au trecut 15 ani de atunci. Opportunity a călătorit 45 de kilometri pe suprafaţa marţiană, de la craterul Eagle până la cel Endeavour. NASA a confirmat la o conferinţă de presă că acest rover nu mai este funcţional.

Asta după ce ultimele încercări de a îl contacta au eşuat. Vehiculul nu a mai dat semne de pe 10 iunie 2018. Cum s-a terminat povestea sa? Oamenii de ştiinţă cred că a fost prins într-o furtună de praf pe Marte, care i-a acoperit panourile solare. NASA dăduse peste o mie de comenzi pentru a restabili legătura, dar totul a fost abandonat.

Aparatul trebuia să călătorească doar 1000 de metri maxim şi şi-a depăşit “garanţia” semnificativ. De la momentul amartizării sale, Opportunity a sondat cratere, a trecute peste văi şi crevase, transmiţând imagini vitale spre Pământ. A expus suprafaţa a 52 de roci, descoperind depozite de minerale şi a pregătit 72 de ţinte pentru inspecţie cu spectrometrul.

Pe parcursul anilor vehiculul a avut roţi înţepenite, a pierdut drive-uri de memorie, dar inginerii tot au găsit soluţii.