Proteus este un material atât de dur încât nu poate fi tăiat cu instrumentele cele mai puternice

0
1283

Oamenii de ştiinţă au creat un nou material ultrarezistent, de fapt atât de dur, că nu poate fi tăiat cu flexul, dar nici cu alte unelte. Se numeşte Proteus şi vedeţi un demo cu el în clipul de mai jos. Avem de-a face cu o combinaţie între aluminiu şi “sfere de ceramică”.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În general astfel de materiale sunt create pentru seifuri, uşi ranforsate şi blindaje penttru vehicule. Cercetători din Europa au creat acum încă o alternativă care produce foarte multă uzură uneltelor care încearcă să îl taie, spargă, să îi producă daune. Acesta ar fi primul “material non tăiabil” produs de om. Proba de foc ar trebui să fie cu un diamant specializat, dacă mă întrebaţi pe mine, nu cu un fierăstrău clasic sau vreun flex.

Proteus foloseşte aluminiul sub formă de spumă metalică, care include mici sfere cermice integrate în profunzimea sa. La testele din laborator Proteus a ieşit victorios în faţa ciocanelor pneumatice şi a jeturilor de apă de înaltă presiune. Atunci când începe tăierea sa vibraţiile sunt transmise spre conexiunile intermoleculare formate de sferele ceramice şi se întorc spre aparatul care taie făcându-l imediat din ascuţit bont. Ceramica se fragmentează în particule fine care umplu structura celulară a materialului şi îl întăresc la aceeaşi viteză cu care se produce tăierea.

Încercarea de a îl penetra e comparată de creatorii lui Proetus cu cea de a “tăia printr-un jeleu plin cu nuggets-uri de pui”. Atunci când este atacat cu jeturi de apă sub presiune, sferele despart jetul de apă, scăzând puterea sa. Aşteptaţi-vă să îl vedeţi pe Proteus pe veste anti glonţ, dar şi la încuietorile de biciclete. Inspiraţia structurii sale vine de la grapefruit şi coaja sa.