Poţi afla rezultatele la alegeri în timp real prin noua platforma RezultateVot.ro

0
2378

Pentru că mâine sunt alegerile prezidenţiale ne pregătim sufleteşte să fim bombardaţi ore bune cu pseudo exit poll-uri şi surprize, după ce am avut una uriaşă în 2014. Pe de altă parte avem şi variante mai solide, rapide de informare, precum noua platformă RezultateVot.ro, care tocmai a debutat. Se află AICI. Ce aduce aceasta aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Avem de-a face cu o platformă dezvoltată de Code for România, care pune gratuit la dispoziţia tuturor datele publice despre alegerile din România în timp real. Veţi putea afla atât prezenţa la vot, cât şi incidentele raportate de către observatori. Totul este transparent şi este integrat şi un top în timp real al candidaţilor, după voturi numărate.

Orice cetăţean poate consulta aceste informaţii. Proiectul este fructul unui proces de transparentizare a procesului de alegeri din România, lucru început în 2016, prin aplicaţia de observare a alegerilor MonitorizareVot. Noua platforma este intuitivă şi pune la dispoziţie şi forme grafice, uşor de înţeles.

Platforma este una open source, dezvoltată prin eforturile celor de la Code for România. Sunt şi date utile pe platformă, precum numărul secţiilor de votare din ţară şi diaspora acoperite de observatori independenţi, numărul de observatori, număr total de mesaje trimise din secţii de observatori şi altele de gen. Din ce văd observatorii se pot loga în aplicaţie pentru a transmite informaţii.

Mai puteţi vedea şi totalul celor înscrişi pe listele permanente şi speciale, totalul prezenţei la urne, dar şi cifre utile precum votanţi cu urna mobilă, statistici despre alegători din diaspora şi altele. Imediat după ce se vor închide secţiile de vot pe 10 noiembrie la ora 21:00, RezultateVot.ro va prelua fluxul de date pus la dispoziţie de AEP şi va afişa prin grafice intuitive evoluţia numărătorii.

În 2020 acest proiect va evolua şi mai mult, iar voluntarii lucrează şi la module care vor agrega date istorice despre votul din România în ultimii 30 de ani, cu grafice aferente. Pentru a susţine proiectul poţi dona aici. Code for România este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2016 cu scopul de a rezolva probleme din societatea românească cu ajutorul tehnologiei.