Panasonic a creat primul senzor organic care filmează 8K

1
845

Panasonic a făcut un pas mare în lumea fotografiei şi videografiei digitale în această săptămână, prin anunţarea primului senzor organic capabil de captură 8K. Mecanismul este de tip “global shutter/organic sensor” şi promite mai puţină distorsionare şi dynamic range mai bine calibrat. Până acum tehnologiile de genul au avut limitări care le-au împiedicat să ajungă în mainstream.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Panasonic a combinat ambele tehnologii şi a creat un senzor organic cu global shutter (declanşator global), anunţat pe 14 februarie. Poate realiza cadre fixe de 36 de megapixeli sau filma la rezoluţie 8K. Declanşatoarele globale împiedica distorsionarea la viteze ridicate, expunând întregul senzor de imagine deodată. Variantele fizice de declanşatoare sunt rapide, dar mişcarea mecanică rapidă lasă expuse părţi ale senzorului înaintea altora, deci obiectele care se mişcă rapid par să fie puţin înclinate.

Declanşatoarele globale compensează în situaţii de gen, pentru că intreg senzorul e expus deodată. Până acum singurele mecanisme de gen erau de doar 1 megapixel, dar Panasonic a făcut un salt uriaş la 38 de megapixeli, cu un senzor care poate filma în 8K la 60 FPS. Cât despre senzorul organic, faţă de unul tradiţional CMOS, acesta are un singur strat pentru pelicula fotoconductoare care capturează lumina şi un strat separat de circuite pentru stocarea descărcărilor atunci când lumina atinge senzorul.

Această modificare face senzorii să captureze o gamă mai largă de culori şi culori mai adânci. Încă nu ştim când va sosi noul senzor, dar în primă fază va fi lansat pe camere de televiziune, cele menite pentru înregistrarea buletinelor de ştiri din studiouri high end. În plus vor fi folosite şi în supraveghere, domeniul industrial şi cel auto.