Cercetătorii de la compania Draper au creat un sistem care ar putea salva viaţa a mulţi astronauţi. Una dintre cele mai mari temeri ale acestora este de a nu se pierde în spaţiu, odată desfăcut cordonul care îi leagă de navetă/staţie spaţială. Experţii au creat o modalitate garantată de a reveni la navetă, detaliată mai jos.

Publicitate

Kevin Duda, un inginer de sisteme spaţiale de la compania Draper a studiat împreună cu echipa sa astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională. Rezultatul este un brevet pentru un sistem care asigură auto revenirea la navă, chiar şi când nu e alt echipaj care să salveze respectiva persoană. Actualele costume spaţiale de pe ISS nu au o metodă bătută în cuie de a reveni la Staţie în caz de urgenţă.

Localizarea precisă a astronautului s-ar realiza pe baza unui sistem ce imită GPS-ul, dar evident nu e acesta, fiind vorba de spaţiul extra terestru aici. Noul sistem poate calcula o traiectorie ideală de revenire, cu capitole precum consum de oxigen, siguranţă şi permisiunea de intrare în navă. Totul e pe bază de jetpack, cel din spatele costumului, care va opera automat, chiar şi când astronautul e inconştient sau rănit.

Dacă totuşi persoana din interior e trează costumul îi va oferi indicii contextuale cu ajutorul senzorilor din cască. Sistemul de auto revenire poate fi activat de staţie, de astronaut sau de inginerii de la sol. Brevetul menţionează şi monitorizarea mişcărilor, accelerării şi poziţia faţă de nava orbitală. Cercetarea a fost finanţată de NASA şi variante derivate ale brevetului ar putea fi puse la treabă pentru scafandri, cei care sar cu paraşuta sau pompieri.