O persoană paralizată a început să meargă din nou datorită stimulării coloanei vertebrale

1
1251

Avansurile tehnologice ne-au promis să obţinem realizări fantastice în tratarea unor boli şi afecţiuni care erau complet debilitante cu câteva decenii în urmă. Cea mai nouă realizare de gen este crearea unei tehnologii care permite stimularea coloanei unei persoane paralizate, care a început să meargă din nou.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba despre un implant aici, care permite stimularea atentă a anumitor zone din coloană. Acestea promovează activarea fiziologică a membrelor. Impulsurile sunt controlate în timp real pentru a imita modul în care creierul transmite mesaje spre coloană. Un sistem de electrozi conectat la un generator de impulsuri este implantat chirurgical într-o zonă a coloanei pacientului.

Ingineri din Elveţia au venit cu această idee şi au testat-o întâi pe şoareci. Stimularea coloanei este controlată încât să mişte picioarele ca şi cum ar fi controlate de creier. Coloana vertebrală are rolul de a transmite semnalele de la creier spre zone ale corpului. Dacă ea suferă traume, atunci semnalele se pierd şi se ajunge la paralizie sau lipsă de control. Pacienţii trataţi în acest mod au început să îşi recâştige din mobilitate.

Cea mai mare realizare este că efectele tratamentului au rămas valabile şi după oprirea stimulării prin semnal electric. Eşantionul de persoane operate în acest mod este mic încă şi nu există garanţia că funcţionează la toţi cei paralizaţi. Traume considerate fatale sau definitiv debilitante vor putea fi tratate sau simptomele îmbunătăţite pe viitor.