O navă privată din Israel s-a prăbuşit pe Lună în această săptămână; Iată misiunea sa!

0
886

Suntem într-o perioadă de efervescenţă a zborurilor cosmice de test şi nu doar Statele Unite pornesc misiuni de gen. Aflăm că în această săptămână, sau mai bine zis joi, naveta lunar lander SpaceIL din Israel s-a prăbuşit pe Lună. Misiunea sa în spaţiu o să vă surprindă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Israelul a lansat acea navă cu scopul de a coborî pe satelitul natural al Pământului. Din păcate misiunea a dat greş foarte aproape de finalizare, când vehiculul se afla la doar 10 kilometri înălţime faţă de Lună. Motorul principal pare să fi fost cauza prăbuşiri. Ca rezultat nava s-a lovit de sol cu o viteză de 130 de metri pe secundă.

E ştiut faptul că e foarte greu să aselenizezi şi omenirea se chinuie să facă asta cu succes şi eficient de decenii bune. Aici o firmă privată a strâns 100 de milioane de dolari pentru a construi această navetă, care s-a descurcat admirabil până la momentul final. Au trecut 48 de zile de când Beresheet (numele navetei) se lansase în vârful unei rachete Falcon 9 şi a urcat în spirală spre Lună.

Vehiculul are 180 de kilograme în greutate şi intrase în orbita lunară săptămâna trecută. Nici o companie privată din istorie nu a mai fost atât de aproape de a ajunge pe Lună. Scopul iniţial era de a coborî în Mare Serenitatis, la 30 de grade nord de ecuatorul lunar. NASA a cerut deja unor companii din SUA să facă teste similare cu landere de mici dimensiuni, dar nici una nu pare să fie gata de o misiune de succes.

Între timp NASA vrea să pună un om pe Lună în 2024 cel târziu.